Udsøgt delikatesse eller salt snotklat? Vi danskere elsker østers på nytårsmenuen, og det er lige nu, de er allerbedst!
Der er dem, som får en salig rislen ned ad ryggen ved tanken om verdens mest feterede skaldyrs smagsmæssige dyder. For andre vækker udsigten til det slimede krapyl ikke andet end afsky. Ikke desto mindre er historierne om den celebre spises formåen udi erotisk stimulans lige så mange, som de videnskabelige vidnesbyrd er få. Men det er et faktum, at den håndholdte og meget sanselige indtagelse af dyret er forbundet med nogle kulturværdier, som ikke kan tilskrives næringsindhold alene. Østers er et gastronomisk kultfænomen, og så kan man lade sig rive med eller lade være.
For andre vækker udsigten til det slimede krapyl ikke andet end afsky.
Kvaliteten topper i december
December er højsæson for østers i Danmark, og langt de fleste bliver sat til livs til nytår, hvor kvaliteten er helt i top. Det gælder både vores egne limfjordsøsters, som er berømte for sin kraftige, men fine og mineralske smag, og de importerede, oftest franske eller irske, der snarere præsterer en lille sødmefuld og krydret aroma over en tæt duft af tang og havvand.
Bestil i god tid
Østers købes enkeltvis eller per fustage. En fustage indeholder 10-12 østers og som regel en lille smule tang eller strå, der kan bruges som pynt. Prisen varierer meget, og er afhængig af dyrenes geografiske herkomst, stykvægt osv. Både din lokale fiskehandler og supermarkederne er leveringsdygtige i dagene før nytårsaften: 60-75 kr. for en fustage er standardpris i Kvickly, Føtex og Bilka, mod specialforretningens 100-150 kr. ISO og Magasin fører østers hele året rundt, og her er den almindelige pris cirka 140 kr. for et dusin. Det er altid en god idé at bestille de eftertragtede bløddyr i god tid, og hos flere supermarkeder udløser forudbestillingen tillige en rabat.
Østersåbneren
En sund østers er så stramt lukket, at du ikke kan tvinge den op med fingrene. Du har brug for en såkaldt østersåbner, et lille fladt instrument, som kan købes hos isenkræmmeren eller i supermarkedet. Der skal bruges gode kræfter, så pas på, at kniven ikke smutter. Og vær endelig opmærksom på at holde østersen vandret, så du ikke taber noget af den smagfulde saft, som det levende dyr gemmer i sin skal. De østers, du ikke skal spise med det samme, kan du gemme i uåbnet tilstand i køleskabet et par dage.
Og et frækt glimt i øjet
Af et hav af mere eller mindre fantasifulde måder at tilberede østers på, er to klassiske: Naturel siger jo nærmest sig selv, men der må gerne snydes med en skive citron, lidt vineddike og en anelse finthakket skalotteløg. Du kan røre løg og eddike sammen til en lille vinaigrette, og garnere østersen med en lille teskefuld, før du med et frækt glimt i øjet vipper kalorius i munden. Alternativt kan du arrangere de åbne skaller i et fad, uddele et par dråber af vinaigretten, drysse med lidt ost og give hele molevitten to-tre minutter ved 200 grader. Det er brandlækkert, og så er få serveringer så smukke som et stort fad med friske østers på knust is, et par skårne citroner og en dildkvist til pynt. Anret løg og eddike på fadet hver for sig, så dine gæster selv kan dosere. Der skal nok være nogen, som foretrækker udfoldelserne råt for usødet. Sådan er det med nydelse!
Skriv en kommentar