Vinmager Anders Selmer har sammen med partnerne Claus Meyer, restaurant noma og bonden Hans Lund Hansen skabt en hvidvin af druer fra Lilleø nord for Lolland. Vinen hedder Arwen, og den smager forrygende
Jeg griber om den buttede og minimalistisk etiketterede flaske og vrikker den stilfulde glasprop af med et fokuseret klik, der kunne være lyddesignet ligesom mercedesdøre og cornflakesknas. Forhåbningsfuld, men behørigt skeptisk skænker jeg en sjat af den blegt gyldne væske og løfter glasset til næsen. Som forkæles. Overraskes. Bryn løftes. Hvad søren!? Vinen i munden; slubre, arbejde, lege, vente, reflektere, spytte – nej, vent – synke! Eftersmag. Eftertanke. Ny tår, der bekræfter sensationen fra den første: Jeg står med en dansk vin i mit glas, og nyder, hvad jeg smager!
Først lo vi ad dansk vin. Siden lo vi med den. Men fra i dag bør piben få en anden lyd. Nu findes der dansk vin for alvor!
Dansk vin for alvor
Jeg har før følt mig underholdt ved tanken om, at eksempelvis den røde Avedøre-vin, Nordlund, eller en bestemt boblevin fra vineriet Hjelm på Møn faktisk var danske. Men den intellektuelle distance – en slags filter af national overbærenhed – har hidtil været en nødvendig katalysator for oplevelsens kvalitet. Vinene har haft svært ved at bære den gode oplevelse i velsmag alene, og med priser, der ofte ligger på den anden side af 300 kr., har produkternes berettigelse været som et skægt kuriosum til frokosten med en udenlandsk forretningsforbindelse eller som en udspekuleret blinder til de andre nørder i vinklubben. Først lo vi ad dansk vin. Siden lo vi med den. Men fra i dag bør piben få en anden lyd. Nu findes der dansk vin for alvor!
Virkeligt liflig
Vinen hedder Arwen, og er den første kommercielle udgivelse fra et samarbejde mellem restauranten noma, Claus Meyer, Hans Lund Hansen, der er bonde på Lilleø, og Anders Selmer, der som projektets vinmager er kreativt ansvarlig. Vinen er opkaldt efter noma-køkkenchef, René Redzepis datter, men min første association til skuespillerinden Liv Tylers portræt af Tolkiens Ringenes Herre-karakter, Arwen Aftenstjerne, er heller ikke så skidt endda. Hende lægger jeg gerne læberne til. Om det er lige så lifligt, som den vinøse navnesøster, finder kun svar i min fantasi. Men Arwen fra Lilleø er virkelig. Og virkeligt liflig!
Det lange nordiske lys
I alt har holdet plantet 2,6 hektar med vinstokke ud af Lilleøs samlede areal på sølle 86 af slagsen. Kun 1,2 har givet frugt til den nys frigivne 2008-årgang af Arwen, mens de øvrige 1,4 leverede de første 250 kg frugt for et par uger siden, da 2009-årgangens høst blev afsluttet. I 2008 kunne der høstes frugt til en samlet produktion af 2.300 flasker a 75 cl. Heraf udgør druesorten solaris 60 %, sauvignon blanc 20 %, silvaner 12 % og riesling 8 %, og netop anvendelsen af de tre sidstnævnte, internationale succes-sorter er ifølge vinmager Anders Selmer afgørende for kvaliteten af Arwen: ”Min idé var at lave vin på nogle druesorter, som er lidt sjovere, end dem der normalt benyttes i Danmark. Flere andre vinmagere har for længst bevist, at der kan dyrkes vin her, så jeg ville gerne tage det et skridt videre.” Og det har Selmer gjort. Arwen 2008 har 12,11 % naturligt alkohol som en konsekvens af den meget sene høst, nemlig hhv. 30. september for solaris og den 29. november for de andre sorter. Og med 5,1 g syre og 0,8 g restsukker per liter kunne vinen næsten være lavet i Alsace. Helt så mange solskinstimer har de ikke på Lilleø, men ifølge Selmer er lyset alligevel en vigtig del af øens terroir: ”Vi arbejder ikke så meget med varme, men snarere med lys. Så snart der er lys, er der fotosyntese (hvor planten omdanner kuldioxid og vand til sukker, red.), og vi udnytter både sollysets reflektering i vandet rundt om øen og de nordiske sommer- og efterårsafteners lange lys.” Der er altså ikke nødvendigvis meget fremtidig global warming-hjælp at hente for Lilleø. Måske tvært imod. Øens højeste punkt er fire meter over havet.
Sauvignon blanc i Danmark
2009 har også budt på masser af lys – og masser af varme. Så Anders Selmer har fået en kvalitativt velfungerende høst, som dog volumenmæssigt er mindre end i 2008, fordi det regnede meget lidt på Lilleø i 2009. Generelt er det nu ikke vand, der mangler i de danske vinmarker, og det lune 2009 har givet så god en frugt, at Selmer overvejer at flaske en varietal sauvignon blanc, som I givet fald kan blive lige så stor en æstetisk sensation, som Arwen 2008 er det nu. Om end ikke helt så uforudset. På verdens første sauvignon blanc-kongres, som blev afholdt i den østrigske by Graz i august sidste år forudså en af klodens førende vinavlseksperter, doktor Richard Smart, at sauvignon blanc ville fungere godt i lande som England og Danmark. Meget tyder på, at han har ret, hvilket altså sandsynligvis vil kunne etableres ved selvsmag inden for det næste års tid.
Super god til dampede muslinger
Anders Selmer er til daglig restauratør og fungerende sommelier på sin restaurant, Fiskebaren, i København, hvor Arwen er på vinkortet til 650 kr. for en flaske og 130 kr. for et glas. Selvom Selmer er for beskeden til selv at pushe vinen ved bordene, får flaskerne alligevel ben at gå på, når gæsterne hører, at vinen vitterligt er resultatet af egen avl, og at vinmageren står lige dér oppe i baren. Desuden passer Arwens udtryk perfekt til den lette og delikate køkkenstil, som Fiskebaren arbejder med. ”Arwen er en vin med en god, rank syre, som er balanceret ud med en fin frugt. Frugten gør, at det er en venlig drik, men den er helt klart slank og egner sig bedst til lette og grønne retter og til fisk og skaldyr”, vurderer Anders Selmer, ”for eksempel spiller den super godt med dampede muslinger, pga. skaldyrenes lette sødme, som vinen fanger.” Min egen notesbog kan supplere med: ”Let cremet og delikat krydret næse af orangeblomst, muskat, hyld, rose, ømt parfumeret, imponerende frugtig tyngde til at balancere den livlige syre, helhed i fortræffelig balance, meget appetitlig komposition.” Et tillykke til Anders Selmer og resten af holdet bag Arwen er vist på sin plads. Det samme skal lyde til fremtiden for Danmark som vinland. Skønhed er ikke længere kun et potentiale.
Arwen 2008 kan købes i detail til 295 kr. i det nye vinhandel Ved Stranden 10 på adressen af samme navn i København, eller til samme pris via webshoppen på www.meyersmadhus.dk, som leverer i hele landet for 75 kr. Der kommer efter sigende mere info om projektet på www.lilleoevin.dk inden for en nær fremtid.
That really sounds exciting, Rasmus! I must confess to myself that the positive impression I had of the one Danish wine I have tasted so far was a bit more due to the fact that the winemaker was a very nice guy with impressive idealism than to the wine experience itself.
Do you know whether Anders has chaptalized? Does he ferment with ambient yeasts or does he use a commercialized yeast clone?
(Feel free to answer in Danish and to delete this sentence; I just completely lack the Danish wine vocabulary.)
Anders Selmer svarer:
Til Linolium:
Arwen 2008 er ikke chaptaliseret, og i 2009 har jeg chaptaliseret 1% potentiel alkohol på silvaneren – både for at se hvordan det virker, men selvfølgelig også fordi den kunne bruge det extra sukker
I fremtiden ønsker jeg at prøve at høste ind ved fuld modenhed, så chaptalisering ikke er nødvendig. Men har ikke nogen religiøs holdning om at der ikke skal chaptaliseres eller ej
I både 2008 og 2009 er der brugt neutral industrigær. Men glæder mig til at prøve spontan fermentation (vildgær) en gang i fremtiden
Desuden arbejder vi sammen med en gær specialist i et andet projekt om frugtvine, som nu har isoleret en vild gær fra æblerne på lilleø.
og vil evt. senere isolere et vin-vildgær fra Lilleø til vores vine – dette er på tegnebrættet endnu
med venlig hilsen
Anders Selmer
Tusind tak for svaren, Anders og Rasmus!
Jeg fandt det ikke tidligere end idag, desværre. Det er for sent for ønskesedlen, men det er jo dejligt at have noget til at glæde sig til i 2010 – jeg bliver allerede rigtigt nervøs. Hvis supermarkedsprojektet tager sted i Meyers Madhus igen, vil jeg se at jeg har nok plads i min bagage…
God jul og godt nytår til jer!
Johannes
Our friend Henrik Balling came to stay with us this weekend and brought a bottle of Arwen 2008 that he had been given by Erwin Lauterbach. It was the best Danish wine I have tasted so far. Really well-made, balanced and classy. Brilliant work!
I look forward to picking up a couple more bottles when I’m next in Kobenhavn. Can anyone tell me where I can find it?
V best
David
Hi David,
You probably can’t read my article, which is a shame. I thought it came out rather well as an attempt of a poetic hommage to the first actually delicious Danish wine. I’m glad you like it, too.
As long as anything remains from the mere 2.300 bottles produced, Arwen can be bought at this webshop: http://www.meyersmadhus.dk/da/webshop/kolonialvarer/meyers_oel_vin_og_braendevin.html. Unfortunately, they do not do international shipping, but you’re always welcome to have them deliverede to my place and pick them up here. I’m in central Copenhagen.
Alternatively, which may be even more fun, you can buy the wine retail at Ved Stranden 10 – a new wine shop and wine bar (try their bellota ham!!) just across from the parliament building near the pedestrian street: http://www.vedstranden10.dk/.
Final option is going to the restaurant, Fiskebaren, whose owner, Anders Selmer, is the guy in the photo above. He serves the wine at 600 DKK, but you can’t take it to go. Fiskebaren is a wonderful spot; you won’t regret going there for another test-sip of Arwen before buying. http://www.fiskebaren.dk.
Good luck. Cheers,
Ras
[…] For lidt tid siden skrev jeg en længere smøre om Arwen, som du lige så godt kan læse på sin originale placering. […]
[…] for the day catered perfectly to this shared passion with presentations by the Danish winegrower, Anders Selmer from Lilleø and chocolate maker Mikkel-Friis-Holm, who travels to Nicaragua himself to choose the […]
Jeg har lige fået et glas af denne på Kødbyens Fiskebar. Jeg vil have mere! Hvor kan jeg købe flasker?
OK, måske har jeg også fået for meget af den 🙂 Har fundet linket nu :$
[…] outstanding chef er Fiskebarens Anders Selmer, hvis strålende vine, Arwen og Salomon, er undfanget få centimeter fra din stol på marken, som til daglig passes af landmand […]
[…] Læs også – Medaljelisten og anmeldelser af otte personlige favoritter fra Dansk Vinshow 2012 – Fremgang for dansk vin – om Dansk Vinshow 2011 (artikel fra 22. august 2011) – Smuk kirsebærvin fra Lolland (artikel fra november 2010) – Danmarks bedste vin – om Arwen fra Lilleø (artikel fra december 2009) […]