Januar er højsæson for den sorte trøffel med det velklingende navn Tuber melanosporum. Ja, det lyder som en kønssygdom, men tag ikke fejl. Netop nu er svampen, der lever i symbiose med egetræets rødder, allermest smagfuld og intenst aromatisk. Hvor den hvide trøffel opspores i Piemonte i Norditalien og den kinesiske i – ja, gæt selv – så støves hovedparten af de sorte trøfler op i Sydfrankrig og Spanien.
Man bruger specialtrænede hunde til at finde banditterne under jorden, graver dem op, vasker dem, og bruger dem inden for en uges tid. I mellemtiden skifter de kostbare knolde hænder et par gange, og priserne i detailleddet kan variere voldsomt. Hos Løgismose var prisen lige før nytår 29.000 kr. per kg, mens Kalu i Københavns kødby stangede krabaterne over disken for sølle 15.000 kr./kg.
Virksomheden Trøffelhuset har, som navnet antyder, specialiseret sig i trøfler, og via onlineshoppen på www.troeffelhuset.dk kan du bestille trøfler til levering over hele Danmark formedelst 14.000 kr./kg + forsendelse. Firmaets hjemmeside er desuden leveringsdygtig i mange gode tips og idéer til behandling og anvendelse af de celebre svampe.
Læs mere om trøfler, smag, kultur og anvendelse i min artikel Én på trynen.
Skriv en kommentar