Publiceret i smagogbehag, februar 2011: I artikelrækken ”Indkøbsturen” sætter vi fokus på en håndfuld udvalgte gastronomiske specialiteter og på dem, der importerer og forhandler dem. De ekstra lækre varer, som gør det lidt sjovere at lege med maden og at forkæle dem, som fortjener det. Denne gang har vi plukket fem hverdagsgodter ud fra sortimentet hos Irmas webshop, Irmatorvet.dk. Måske Danmarks største specialvareforretning.
Intet dansk supermarked har gjort så meget som Irma for at fremme udbredelsen kvalitetsfødevarer herhjemme. I en tid med stor polarisering af forbrugerne, udgør Irma næsten egenhændigt den kvalitative supermarkedspol på skalaen. Som varechef for frugt, grønt og brød, Steen Haubjerg, udlægger det, vil forbrugerne enten købe økologi og den bedste kvalitet, eller også går de kun efter prisen. Irma gør, hvad de kan, for at være supermarkedet for de førstnævnte, og det gør de ved ret konsekvent at tilbyde økologiske varer i alle de produktgrupper, hvor det kan opdrives. Det gør Irma til regerende verdensmester i økosalg med næsten 22 % af sin omsætning på økologiske varer (uge 1-35, 2010), og det har den naturlige bivirkning, at kæden kommer til at føre en række produkter fra de mindre og mellemstore fødevarevirksomheder, der har valgt at satse på spisekvalitet, velsmag og den gode historie.
Få Irma-varerne leveret til døren
Prisen på de gode varer har til gengæld gjort det vanskeligt for Irma at konsolidere sig uden for hovedstadsområdet, hvor det gastronomisk bevidste og købestærke publikum findes i noget større koncentration end i provinsen. En enkelt butik i Aalborg, én i og én ved Århus og en enkelt på Fyn er det blevet til. Men nu er der godt nyt til dig, der gerne vil have gaflen i nogle af Irmas specialiteter uden at skulle tilbagelægge en dagsrejse. Det kan du i stedet betale Irmas fragtmand 49 kr. for, eller få klaret gratis, hvis du handler for mere end 1.500 kr. Siden den 10/10 2010 kl. 10.10 har Irma nemlig tilbudt langt de fleste af sine varer via webshoppen på Irmatorvet.dk. Irmatorvet.dk leverer varer til hele landet, men ikke hver dag. Hvis du bor på Amager, kan du få leveret tirsdag, onsdag og fredag; bor du i Thisted er der kun levering om torsdagen. Sortimentet på webshoppen lader ikke meget tilbage at ønske i forhold til Irmas 82 fysiske butikker, og det var ikke svært at finde fem spændende varer, som kan berige din kulinariske februar uden at rive alt for hårdt i svinelæderet.
Læsø Salt – groft sydesalt fra Kattegat-øen
”Sydet på åbne jernpander i sydehytter på Læsø”, forkynder teksten på indpakningen poetisk, og hvis man ikke selv har besøgt saltsyderiet på Læsø, lyder det næsten for romantisk til at være sandt. Men sandt er det, og Læsø Saltsyderi kandiderer stærkt til prisen som den mest romantiske fødevareproducent i det her land. Ikke alene pga. ægtheden af førnævnte jernpander og de vikingeagtige sydehytter på solskinsøen i Kattegat, men pga. det på alle måder fascinerende produkt, der typisk forlader øen i små stofposer med det karakteristiske mørkeblå logo. Saltets format kan bedst beskrives som grove flager, der er mere eller mindre knækkede udgaver af de oprindelige, pyramideformede saltkrystaller. Det virker grovere end fx Maldon, men kan stadig knuses fint mellem fingrene og bruges direkte på maden. Læsø-saltet smager mere salt end Maldon og er også en lille smule bittert. En rigtig voksensalt til både gryden og bøffen. Hvis du har råd. For selvom du kan få et kg almindelig bordsalt for 5-6 kr., så skal du altså smide 200 kr. for et kg sydesalt fra Læsø. Det er 30 % mere end for Maldon, men til gengæld får du et vidunderligt, dansk håndværksprodukt med masser af smag og identitet.
En praktisk plastikbøtte med 250 g Læsø Salt koster 50 kr.
Urtekram supermysli
”Spelt super mysli”, står der på den lyseblå pakke fra Urtekram, og mens du forsøger at regne ud, hvor du skal lægge trykket i dén titel, kan du glæde dig over, at blandingen af havre, spelt, rosiner, byg, rug, solsikkekerner, boghvede og ris er et af de lækreste morgenmadsprodukter på markedet, og at du kan få det i ethvert supermarked med respekt for sig selv. At pakkens indhold er økologisk, er et godt udgangspunkt, men det gode ved speltmyslien er den gode balance mellem gryn, flager, frugt, knas, blødt, sprødt, sødt og tørt. Det er simpelthen en ekstremt velkomponeret mysli, som ikke kræver tilsætning af andet end mælk for at glide effektivt mod sydligere himmelstrøg, enten som morgenmad eller et hurtigt mellemmåltid når som helst. Man kan synes, at den der øko-marketing-trend med at liste mysliens 16 forskellige ingredienser og afslutte med et kækt ”Intet andet” er ved at have haft sin tid. Michael Pollan skrev i sin bog ”Food Rules: An Eater’s Manual” fra 2009: ”Don’t eat anything with more than five ingredients”, så 16 er i forvejen ikke så få endda. Ellers er det svært at nævne andre ulemper ved ”Spelt super mysli”, end at du er nødt til at lære at holde hus med hasselnødderne, for ellers ryger de alle sammen ud i den første portion. Men det er måske heller ikke så tosset som dagens første udfordring at få øjne til.
750 g mysli fra Urtekram koster 30 kr.
Skyr Naturel – så sur, at du bliver glad
”Skyr (udtales [sgir’])”, skriver Irmatorvet.dk, men det bliver vi nu flere om at bestemme. Det minder mig om alle de amerikanske hjemmesider, der forsøger at instruere læserne i at udtale ka-behr-nay (cabernet). Det er svært at se fornuften i at opfinde sin egen forkerte udtale og så instruere folk i at efterligne den. Jeg siger ”skyr”, og så kan du jo sige det, som du vil. Bare vi er enige om at spise det. For den islandske specialitet, som Thise mejeri laver for Irma på licens fra det islandske mejeri Agrice, er et virkelig lækkert og spændende produkt, som har mange anvendelsesmuligheder både i det søde og det salte køkken. I sig selv udgør produktet lidt af et smagsmæssigt paradoks. Det angriber munden med en stærk syre, der er direkte adstringerende. Det kalder men den sammensnerpende mundfornemmelse, som du også får fra fx tanninerne i en ung rødvin. Det er ikke ubehageligt, men usædvanligt for et mælkeprodukt. Paradokset opstår, når du øjeblikket senere registrerer skyrens enorme mundfylde; ikke en cremethed, men en massiv stoflighed, der giver indtryk af en voldsom koncentration og fedme. Og her kommer det fantastiske ved skyr: Thises version indeholder kun 0,2 gram fedt per 100 g. Stofligheden kommer af det høje proteinindhold, og det lykkes altså produktet at være på samme tid fyldigt, koncentreret, friskt syrligt og næsten uden fedt. Lidt af en bedrift. Prøv skyr med mysli og bær eller honning til morgenmad, bland det med smør til dit brød, brug det til dressinger, eller til at syrne dit brød. I det mindste: Prøv det!
Skyr sælges i plastikbæger a 400 g for 15,50 kr. (38,75 kr./kg)
Vesterhavsosten fra Thise
I tilfælde af at du lige er returneret fra en jordomrejse eller kommet ud af fængslet, skal vi ile dig i møde med den lettere bedagede nyhed om, at Thise laver en ost med titlen ”Vesterhavsosten”, som både smager skønt og er blevet mægtigt berømt. Umiddelbart efter sin lancering i handelen vandt Vesterhavsosten i november 2008 Mejeribrugets Gourmetpris og kom med ét på alle danske osteentusiasters læber i mere end én forstand. Med osteentusiast skal i den forbindelse forstås branchefolk og restauratører, for den pludselige succes gjorde det umuligt for Thise at følge med efterspørgslen, og først sidste efterår lykkedes det at få osten ud i bred distribution i detailhandelen. Vesterhavsosten produceres af mælk fra syv af Thises leverandører, tilvirkes som en gouda-type med 28 % fedt, og lagrer mindst 26 uger i Bovbjerg Ostelager ved Lemvig på den jyske vestkyst. Den forholdsvis lange lagring giver osten en aromatisk dybde, uden at den taber sin ferskhed og umiddelbare frugtighed. Den bliver tør, men uden at smuldre eller knække, og den bliver mørk uden at tabe sit ungdommeligt friske udseende. Lige tilpas speciel til at imponere fagfolket, og alligevel så banal, at alle kan lide den. Og med en romantisk historie om det forblæste Vesterhav, som du nærmest kan høre bruse, når du river papiret af osten. Som sådan er det ikke på spontan wow-effekt, at Vesterhavsosten vinder din gunst, men snarere ved at være et studie i ostebalance. Ikke kun mellem ostens interne komponenter, men også mellem storytellingen og den kvalitet, produktet faktisk leverer. De har nogle gode folk ansat på Thise, har de.
Vesterhavsosten fra Thise sælges i pakker a 250 g for 35 kr. (140 kr./kg)
Maycas Syrah fra Nordchile
Det er ved at være et par år siden, jeg smed mig i en minibus i Chiles hovedstad Santiago og satte kurs mod det 4.300 km lange lands næstnordligste vinområde. At påstå, at Limarí ligger i en ørken, er ingen underdrivelse. Atacama-ørkenen strækker sig så langt øjet rækker i alle retninger, og stod jeg der ikke selv, ville jeg tro, at de grønne vinmarker midt i det grå ørkensand var skabt af photoshop og ikke – som det er tilfældet – af rigelige mængder kunstvanding. Af årsager, som jeg teknisk set har svært ved at gennemskue, fungerer druerne syrah og chardonnay utroligt godt i det barske klima. Ingen andre steder i Chile opnår syrah samme intensitet i sit frugtige udtryk, samtidig med at præstere nogle markante tanniner og en frisk syre. Det gælder også denne udgave fra Maycas, som er smart indpakket og endda med oplysning om, at frugten er høstet den 22. maj 2008. Varm og indbydende næse af brombær, chokolade, soja og pibetobak over en mørk, koncentreret, fyldig og smagsintens mund. En virkeligt lækker vin, som ifølge Irmatorvet.dk er ”Velegnet til rødt kød eller lam”. Selvom jeg plejer at affærdige den slags med, at det som bekendt er tilberedning og tilbehør, der afgør, om vinen passer til maden, så har Limarí-syrahens tanniner og kødets protein en gensidig positiv indvirkning, så den lidt flade generalisering for en gangs skyld passer helt fint.
Maycas del Limari Reserva Especial Syrah 2008, Limari, Chile koster 119 kr. for 75 cl
[…] View original post here: Hverdagsgodter fra Irma […]