Her er mine bedste bud på seks labre boblevine, der effektivt vil skylle 2013-minderne ud i glemslens tåger og sejle dig og dine ind i et lovende 2014, før du ved af det. Hvis du køber magasinet smagogbehags nyeste nummer, kan du læse min artikel om grundene til, at boblevine passer så fortrinligt til det moderne skandinaviske køkken – både det søde og det salte.
Tre tørre til det salte
Champagne Pierre Gimonnet et Fils 1er Cru ”Cuvée Gastronome” Brut 2008, Frankrig
265 kr., Champagneakademiet, champagneakademiet.dk
7 gram sukker/liter. 36 mdr. på bærmen. 100 % chardonnay fra fire forskellige Côte des Blancs marker (67 % grand cru + 33 % 1er cru) i et klassisk udtryk, om end til den friske og faste side med spillevende syre og en lidt grov kulsyrestruktur, der beder om et lille snack ved siden af glasset for at holde balancen. Fersk og floral næse af citrus og urter, der fortrinligt vil komplementere retter med dampet fisk og smørsovs, men som med sin umiddelbare og forfriskende stil også fint kan åbne ballet til aftenens første kanapé.
**** (4 ud af 6)
Champagne André Roger Grand Cru Vieilles Vignes Brut, Frankrig
349 kr., Champagne Selskabet, champagneselskabet.dk
7 gram sukker/liter. 36 mdr. på bærmen. 100 % pinot noir fra 45 år gamle stokke fra tre marker i Aÿ har givet en fuldmoden frugt, der nærmest eksploderer op af glasset af brombær, solbær og diskrete julekrydderier a la allehånde. Munden bakker næsen godt op med en imponerende frugtig koncentration, der holdes i vigør af en meget fin, næsten cremet kulsyre. Kraftfuld champagne til komplekse vinterretter, fx fjervildt eller skaldyrssuppe.
***** (5 ud af 6)
Champagne Marguet Père & Fils Rosé Grand Cru 2007, Frankrig
370 kr., L’Esprit du Vin, esprit-du-vin.com
7 gram sukker/liter. 44 mdr. på bærmen. 40 % chardonnay, som er gæret på træ, og 60 % pinot noir, som er vinificeret til både hvid, rosé og rødvin. Måske er det det, der giver vinen sin vidunderlige, florlette elegante og delikatesse uden at kompromittere den tårnhøje smagsintensitet. Let krydret og ristet næse af makroner, lyst rugbrød og modne skovjordbær over en behageligt diskret kulsyrestruktur. Alenlang og let bitter finale, der vil passe fint til flere retter, men det ville næsten være ærgerligt at forstyrre en vin så tæt på komplet harmoni.
***** (5 ud af 6)
Tre søde til desserten
Alice Beaufort Charmoire Rouge Mousseux Demi-Sec 2011, Frankrig
189 kr., Krone Vin, kronevin.dk
45 gram sukker/liter. 12 % alkohol. 100 % pinot noir fra det allernordligste Bourgogne. Der er en velskabt og læskende syre i vinen, som forhindrer sukkeret i at smage særligt sødt. Det opfattes snarere som et fyldigt bidrag til vinens frodige tekstur i munden, og det runder vinen af og integrerer den velproportionerede kulsyre i en blød og fed struktur. Farven er et sted mellem rød og rosé, og det samme er det lille tanniske bid, som vil gøre vinen perfekt til en moden ost, til hummersuppen eller til desserter med frugt eller mørk chokolade i den ikke alt for søde ende af skalaen.
**** (4 ud af 6)
Bera Vittorio e figli Canelli Moscato d’Asti 2012, Italien
155 kr., Rosforth & Rosforth, gladvin.dk
140 gram sukker/liter. 5,5 % alkohol. 100 % moscato bianco fra Canelli, 25 km syd for Asti, Piemonte. Bera laver markedets dyreste moscato, men det er også en af de bedste, hvis din tand er sød, og du er klar på 75 cl forførende, storblomstret og ekstremt aromatisk partyeliksir til alt fra kransekagen til vaniljeisen, din sukkerkogte pære og et glas, bare fordi du fortjener det. Ivrige perler, der fornemt løfter næsens bergamotte, koriander, hyldeblomst og solmodne fersken op af glasset. Sødmen er udtalt, men velintegreret i frugt og syre. Sådan!
**** (4 ud af 6)
Cava Parxet Cuvée Dessert Dolç, Alella, Spanien
109 kr. (37,5 cl), Laudrup Vin & Gastronomi, laudrup.dk
50 gram sukker/liter. 11,5 % alkohol. 100 pinot noir fra marker D.O. Alella, en spytklat nord for Barcelona. Den intense rosékulør antyder den høje smagsintensitet, allerede før vinen har fysisk kontakt. En næse af jordbær, solbær og hyldebær ægger til den næste tår, som rammer munden med al ønskelig slagskraft, fedme og koncentration. Kompleks er det for meget at kalde Dolç, men der er velafstemt sødmefuld smæk for skillingen. Nyder du den til dessert, skal det ikke være den sødeste slags. Bedst til en lille sød snack, til frugt, cremer og til udsatte tidspunkter på døgnet.
**** (4 ud af 6)
[…] retter som bil begå sig nytårsaften, mens vores gode ven Rasmus Holmgård skrevet lidt om “Skumtoppen“ (læs: Hvad du skal drikke, hvis ikke du har fulgt vores egne alternative […]