Blindsmagning er ikke kun en underholdende selskabsleg for voksne. Det er en måde at finde ud af, hvad du egentlig kan lide, og til at træne opmærksomheden på det, du sanser.
”Hmm, jeg tror, det må være pinot noir. Den har den der note af flødekaramel. Men om den så er fra Californien, New Zealand eller Bourgogne, den er værre,” sagde en af mine gæster i går. Hun blev udsat for fænomenet ”blindsmagning”, altså det at smage en vin uden at få noget som helst at vide om den. ”Den er intens og fyldig, og jeg tror, det skyldes et højt alkoholindhold, så mon ikke den er fra Californien,” argumenterede min gæst. Det var den nu ikke, men rationalet fejlede ingenting. Og gæsten var ellers en dygtig smager.
Jeg vil til enhver tid påstå, at jeg foretrækker bourgogne frem for pinot fra Californien. Men efterhånden mange blindsmagninger afslører, at det langt fra altid er sandt.
Blindsmagning er alle vinnørders yndlingsleg. Ikke alene tester man sin evne til at fortolke de indtryk, man får via sine fem sanser, men man får også sat sine påståede præferencer lidt i relief. Som da jeg for nylig sad til en blindsmagning af moden rød bourgogne, hvor der blandt de otte erklærede bourgogne-elskende deltagere var bred enighed om, at vinen med nummer fem var aftenens bedste. Stor var forundringen, da vinen viste sig at være smagningens eneste joker: en pinot noir fra Carneros i Californien. Jeg vil til enhver tid påstå, at jeg foretrækker bourgogne frem for pinot fra Californien. Men efterhånden mange blindsmagninger afslører, at det langt fra altid er sandt.
Træn din opmærksomhed
Pointerne med at udsætte sine venner og gæster i øvrigt for blindsmagning er altså ikke kun underholdningsværdien i at opleve dem kludre rundt i lande og druer. Det handler om at træne sin opmærksomhed på de markører i vinen, som vitterlig fortæller, hvor den kommer fra; hvordan den er lavet; hvilke druer, der er anvendt; og sågar hvem, der har lavet vinen; hvilken mark frugten har stået på; og hvilket år – og endda måned – den er høstet. Og altså ikke mindst til at afsløre – for sig selv og for andre – om man rent faktisk kan lide de ting, man går og bilder sig ind, at man foretrækker.
Selvom vi kalder det for ”blindsmagning”, er vinens næse, altså det, den lugter af, langt det mest fortællende. Smagen af vinens grundsmagsbalance og mundfornemmelse kan underbygge en teori eller præcisere en antagelse, fx om en årgang eller en mark med helt særlige bidrag til vinen. Men de store træk i at analysere herkomst, alder og tilblivelse i øvrigt afgøres med næsen eller via de aromaer, som løsriver sig fra væsken, når man slubrer den i sin mund.
Hvorfor ikke skænke det næste glas vin til fruen ude i køkkenet og servere det for hende, helt uden at hun ved noget om det. Bed hende gætte land, drue og pris, men først – og vigtigst – angive hvad hun synes om den. Så kan du altid invitere dine vinvenner over til den mere fyldige model af vinnørdernes favoritselskabsleg. Herunder kan du læse mere om, hvordan du bærer dig ad. God smagefornøjelse.
Blindsmagning – sådan gør du
Inviter 2-3 af dine mest vininteresserede venner. Bed dem om at medbringe en flaske, evt. inden for en bestemt priskategori eller et tema, som fx kan være geografisk bestemt.
Når gæsterne ankommer, uddeler du en sort og uigennemsigtig strømpe til dem hver og beder dem pakke deres vinflaske ind, inden nogen ser, hvad de har taget med. Man kan også bruge sølvpapir.
Det er vigtigt, at informationerne på flaskens etiket er helt skjult eller fjernet, herunder proppen, som ofte har informationer påtrykt, og flaskehalsens folie.
Den, som mener at have den letteste vin, skænker sin vin først. De andre i selskabet sporer sig ind på, hvilken vin, der er tale om, ved at diskutere sig frem til eller gætte svarene på følgende (ikke nødvendigvis i nævnte rækkefølge):
– Hvilken verdensdel kommer vinen fra?
– Hvilket land?
– Hvilket vinområde?
– Hvilken eller hvilke druer er den lavet af?
– Hvilken årgang?
– Hvad hedder producenten?
– Hvilken mark kommer frugten fra?
– Navnet på cuvéen
– Prisen på vinen
Det er svært at ramme vinen helt præcist. Men mindre kan også gøre det. Begynd med at glæde dig over at kunne vurdere, hvilket land en vin er fra, eller hvilken drue, der er den dominerende i blendet. Så kan resten komme med tiden og træningen.
Skriv en kommentar