Frisk, festlig, delikat, elegant og fyldt med skum og fornøjeligheder. Sådan må vinen gerne være til nytår. Husk, at champagnen er til kl. 18 og til maden, og at der skal være sukker i din midnatsboble. Her er 10 tips til at skyde nytåret ind med vinmanér.
1) Champagne til dronningen – og til maden
Man kan godt drikke champagne til mad – du skulle prøve det! Men først og fremmest er det vigtigt, at du serverer aftenens bedste boble, mens du selv og gæsterne er opmærksomme og har friske smagsløg. Begge dele kan tidsnok gå fløjten.
2) Husk at vaske og pudse champagneglassene ordentligt
En boblevins kulsyre afvikles hurtigt og effektivt af en høj temperatur og urenheder i glasset. Det samme gør en champagnes smag. Sørg for at vaske dine champagneglas i hånden, skylle dem grundigt, og meget gerne polere dem med et blødt og rent viskestykke. Så har boblerne optimale betingelser.
Udnyt din kulinariske frihed til at kaste dig ud i nogle vinøse opdagelser, som ligger på grænsen af, hvad du føler dig sikker på.
3) Det skal være let og elegant
Vælg vine, der ikke er alt for tunge og voldsomme. Friske, lette, delikate og elegante vine stimulerer selskabet i samme retning, og gør det nemmere at få fart under danskeskoene efter midnat. Overvej at afstemme maden, så den passer til rådet om de lette dansevine.
4) Find dine fineste glas frem – eller køb nogle, som er det
De lette og elegante vin fra punkt tre får svært ved at udtrykke den rette delikatesse og ømhed i dine 70 cl-bourgogne-baljer. De er skønne til, ja, rød bourgogne, men måske skulle du investere i nogle glas, hvis proportioner kan understøtte finesse, lethed og raffinement ved at være designet efter same parametre for kvalitet.
5) Gå på eventyr
Julen er til tradition, men nytår handler om fornyelse. Udnyt din kulinariske frihed til at kaste dig ud i nogle vinøse opdagelser, som ligger på grænsen af, hvad du føler dig sikker på. Det er sundt at få udvidet horisonten, og nytårsaften er en perfekt lejlighed til prøve noget nyt. Det skal jo nok blive drukket.
6) Giv de store hvidvine en chance
Hvornår har du sidst betalt over 200 kr. for en hvidvin? Nå ikke? Hvis nytårsmenuen står på skaldyr og torsk, så var det måske en god lejlighed til at opleve, at også hvidvin kan være stor kunst, hvis du ellers gider betale lige så meget for det, som du gør for de røde. Loire og Bourgogne er gode steder at starte.
7) Tillad en lille sødme til skaldyrene
Betegnelsen ”skaldyr” er jo en temmelig bred historie, men som tommelfingerregel kan du godt tillade dig en lille sødme i den vin, du serverer til fx hummerbisquen eller de lynstegte kammuslinger. Jo lettere og mere fersk retten er, desto mere bør du nedtone sødmen i vinen.
8) Lav en vinmenu – det er kun nytår én gang om året
Vi taler meget om, hvilken mad vinen passer til og omvendt. Men hvorfor ikke sætte det i system, som de ville gøre det på en restaurant? Find fem smukke vine, og server de fire-fem retter, som passer bedst til dem. Det tager tid, kræver overvejelse og planlægning, men er det hele værd i lækkerhed!
9) Ingen champagne til midnat!
Du har hørt det før, og her kommer den igen: Lad nu være med at knappe din dyre årgangschampagne op til midnat! Fint nok, du gerne vil fejre årsskiftet ordentligt, men ingen kan smage noget efter midnat, og sødmen i kransekagen gør det på få sekunder af med din kostbare skumtop.
10) Sødt til de søde
Hold det enkelt til midnat. Og sødt, så det matcher kransekagen. Og så vinens kvaliteter er nemme at forstå, så du ikke spilder dit vinbudget på kvaliteter, som ingen alligevel fanger. Bid din stolthed i dig og køb en flaske asti spumante, en clairette de die eller en af tidens moderne naturbobler.
Som altid gode råd. Tager især idéen om danselette vine til mig.
Godt nytår, Rasmus.
Glimrende lille guide, synes især punkt nr. 5 er rigtig godt!
Det er ikke en skam at gå galt i byen i ny og næ, det ryger jo nok ned alligevel 🙂
[…] kan i øvrigt pænt henvise til Rasmus Holmgårds 10 gode råd om vin til nytår og Frederik Kreutzers En enkel guide til Champagne som må siges at have godt styr på denne […]
[…] Vi fik også et par gode råd, når champagnen skal serveres. Sørg for at skylle glassene i varmt vand og tørre dem grundigt for derefter at køle glassene ned, før champagnen eller nogle andre dejlige bobler, bliver serveret. Urenheder i glasset kan nemt “forvirre” den fine champagnesmag. Læs i øvrigt også Rasmus´ gode råd om servering af champagne her. […]