Nytårsvin. Champagnen, de alternative bobleklassikere og de vilde skummerter. Her er 3 x 5 anmeldelser af spændende boblevine i handelen netop nu. Vinene er anmeldt for magasinet smagogbehag.
Champagne
Intet over og intet ved siden af. Der findes andre bobler i denne verden. Men ingen, der begaver selskabet med sprudlende panje-magi, som den ægte vare.
Marie-Noelle Ledru Champagne Cuvée du Goulté Grand Cru Blanc de Noirs 2008 Brut
240 kr., Filou Wine, filouwine.dk
Indbydende, let gylden kulør under en smuk bouquet, der samler stort set alle mine nytårsønsker for den slags i et enkelt snus. Solmodne jordbær dominerer over hvid fersken, jasmin, pære og anden syltet frugt på en bund af kostald, høloft, romerlys og chokolade. Munden er til gengæld snorlige og klippefast, og den sirlige kulsyrestruktur er fin, delikat og sidder lige, hvor den skal. Det er sjældent vine formår at være både ekspressive, vilde, præcise og i perfekt balance på samme tid. Men her er en af slagsen.
****** (6 ud af 6)
Christophe Mignon Champagne Brut Nature, Frankrig
275 kr., Hvirvelvin, hvirvelvin.dk
Tæt og intens næse af bergamotte, kandiseret orangeskal, figner, johannesbrød og nogle små grønne noter a la ensileret græs. Spændende og indbydende profil. Frugten er fnuglet og vidunderligt ubesværet, syren markant, men saftspændt og læskende, og selvom kulsyren egentlig er grov, afvikles den med stor elegance og kompromitterer ikke helhedsbilledet af en sammensat, kompleks og dog umiddelbar og imødekommende allround-panje til først på aftenen.
***** (5 ud af 6)
Veuve Clicquot Champagne Brut, Frankrig
399 kr., forhandles af de fleste supermarkeder
Behageligt afdæmpet mousse, der giver plads vinen plads til at være vin og ikke bare en boble. Munden er fast og saftig, nærmest salt, frugten florlet og elementerne flot afstemt. Næse af ristet rugbrød, popcorn og marcipan i et mørkt og maskulint udtryk uden ligefrem at blive hverken kompleks eller kompliceret. Glimrende champagne til middagens første retter, endda gerne til fugl og skaldyr.
**** (4 ud af 6)
Dom Pérignon Champagne Vintage 2003 Brut, Frankrig
1.095 kr., i bred distribution hos vinhandlere
Dyb og moden næse, der med mørke, brændte noter af skovbund, champignon, vanilje, orangeskal, tyttebær og ristet brød afslører den lune årgang og det velvoksne tidsrum på bærmen. Munden er salt og klippefast i både syre og kulsyre, selvom sidstnævnte er delikat og velintegreret i kompositionen. Dom P er en legende i sin egen tid, og hvis du er til en stor, kødfuld, varm og intens klasseboble, er han champagnen til dig.
**** (4 ud af 6)
Canard-Duchêne Champagne Authentic Brut, Frankrig
189 kr. i uge 52 i Kvickly
“Særligt god som aperitif”, forkynder bagetiketten, men jeg er uenig. Kulsyrestrukturen er fin, men hidsig, og vinens syre er markant og adstringent. Næsen er desværre en smule banal af hindbærsnitte og kvæde, hvilket i samspil med mundens manglende ro og balance får mig til at anbefale Coops huschampagne til nogle fede snacks sidst på aftenen, hvor tingene ikke behøver være perfekte for at være underholdende.
** (2 ud af 6)
Bobleklassikere
Crémant, cava, prosecco, sekt og en håndfuld andre klassiske boblevine må betragtes som champagnens mest traditionelle alternativer og skridsikre non-panje-valg.
Camul Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene 2010, Italien
95 kr., L’Esprit du Vin, esprit-du-vin.com
Vidunderligt udtryksfuld, åben og generøs næse, der nærmest eksploderer i en smukt storblomstret bouquet af fersken, agurk, frisk lime, mælkebøtte, smør og syltede citroner. Et pirrende spil mellem noget sødmefuldt konfiteret og det grønne, friske og syrlige. Munden understøtter stilen med en fyldig frugt, en meget diskret sødme til at nivellere den sejlende saftige syre, og en mikrofin mousse, der gør vinen nærmest fed og cremet i dit forkælede sanseapparatur.
****** (6 ud af 6)
Freixenet Cava Cordon Negro Brut, Penedès, Spanien
69,95 kr., forhandles af de fleste supermarkeder
Pænt ren og frugtig næse med nogle små sødmefulde associationer til mandelkage og smørstegte æbler. Ikke desto mindre formår Danmarks mest solgte boblevin at holde sig på den friske måtte. Boblerne blide og velintegrerede, om end en smule grove. Syren saftig, og det samlede indtryk bliver af en velproduceret standardskummert, der leverer varen uden de store kunstneriske ambitioner og andre dikkedarer.
***** (5 ud af 6)
Charles de Fère Crémant de Bourgogne Grande Cuvée Brut, Frankrig
85 kr., Føtex
Lys, let, fin og citrisk og lige, som du håbede. Boblerne er grove og aggressive, men det klarer en hurtig svingom i glasset, hvorefter næsen formår at åbenbare andet end afgasset kulsyre, herunder lime, mynte og friske hasselnødder. Når kulsyren er dæmpet, virker munden nærmest cremet, og helhedsindtrykket bliver af en nydelig, forfriskende allround-boble til først på aftenen.
**** (4 ud af 6)
Raumland Cuvée Katharina Brut, Sekt, Rheinhessen, Tyskland
119 kr., Atomwine, atomwine.dk
Fuld fart over feltet på bobleblæs og en lidt enfoldig og træt næse, som ikke helt lever op til de fantastiske oplevelser med andre Raumland-cuvéer, jeg har haft tidligere. Munden domineres af den voldsomme kulsyre, der bør tæmmes af en dekantering, og af syren, der nok trækker mundvand, men som også river og flår i mundtøjet, så det skriger på et stykke frisk-ost eller en anden fed snack. Tindrende frisk, men ikke helt i balance.
*** (3 ud af 6)
Agustí Torelló Cava Kripta Brut Nature 2006, Penedès, Spanien
569,95 kr., Theis Vine, theis-vine.dk
Herligt udtryksfuld næse fuld af aromatiske spilopper. Vanilje, kokos, artiskok og nødder i et meget personligt vegetalt og let oxideret udtryk. Munden er knastør, let og velskabt, om end et fenolisk rasp på gummerne stiller visse krav om gastronomisk kontekst. Kulsyren er rar og dæmpet, og i det hele taget er Kripta meget mere end vin til forretten med fisk og smørsovs, kammuslingerne fra panden eller din orientalske impuls, end det er boblen til dronningen. Men selvom vinen er kraftfuld og original, er prisen helt i vejret.
** (2 ud af 6)
De vilde skummerter
Vine af så eksotisk ophav som Danmark og England, naturperler og udegorgeret crémant hører ikke til den klassiske boblekanon. Men de er skumfulde af underholdning og nytårsballade.
Rita og Rudolf Trossen ”Trossecco Trocken”, Mosel, Tyskland
130 kr., Krone Vin, kronevin.dk
Skøn halvtør rieslingboble, der med al ønskelig tydelighed demonstrerer sit varietale ophavs læskende kvaliteter. Knitrende sprød, saftspændt syre, der river godt i gummerne og ægger til kombination med noget spiseligt. Behageligt afdæmpet kulsyrestruktur, der primært tjener formålet at løfte næsen af abrikoser, citrus, nivea og en lille røget tone op over glaskanten. Overraskende lang og liflig eftersmag, mens spyttet bare sejler ad kanalerne. Perfekt kl. 12-boble.
***** (5 ud af 6)
Tissot Crémant de Jura Brut Nature, Frankrig
144 kr., Rosforth & Rosforth, gladvin.dk
Grågrøngrumset limpopokulør, udegorgeret, ufiltreret, rå og på alle måder vidunderligt uspoleret bioboble fra chardonnay-ekvilibristen Tissot. Åben og imødekommende næse, der er både citrisk frugtig og med en flot aromatisk dybde. Således både en labert frisk bælleboble og stor vinkunst, der, som den slags har for vane, vil skræmme nogle og glæde andre. Skyller effektivt dronning og andre sprøde snacks mod sydligere himmelstrøg kl. 18.
***** (5 ud af 6)
Les Griottes Moussaillon, Vin de France, Frankrig
245 kr., Hvirvelvin, hvirvelvin.dk
Tag med på aromatisk eventyr i Loire-dalen, hvor den stærkt underholdende Moussaillon er undfanget. Nogen smart appellation kan vinen ikke bryste sig af, for den her naturboble er helt sin egen. Stor og givende næse af lynghonning, abrikos, lakridsrod, kvædebrød, æble og kirsebær i et tæt, dybt og groundet udtryk. Munden følger trop med en elegant let kulsyre, der hænger flot i den koncentrerede frugt. Ja, Moussaillon er en smule oxideret og bio-weird. Og smager sindssygt godt!
***** (5 ud af 6)
Ridgeview Victoria Sparkling Rosé 2009, Sussex, England
319 kr., Wine.dk
Øm lille ferskenkulør ægger øjet, og resten af sanseapparaturet bliver også velstimuleret. Til trods for en traditionel produktionsmetode er der ikke meget champagne at spore i meunier/noir-blendet, men frugten er koncentreret, syren afrundet af en velproportioneret dosering (sukkertilsætning), og den samlede konstruktion er samlet og fokuseret. Næsen frugtig af røde bær og syltede asier. Ikke nogen stor kompleksitet, men masser af underholdning i an kraftfuld britisk boble.
*** (3 ud af 6)
Lilleø Skum 2010, Lolland, Danmark
130 kr., Ved Stranden 10, vedstranden10.dk
Næsen slipper velvilligt den let gyldne væske med nogle på én gang sødmefuldt slikkede noter a la kongen af Danmark-bolsjer og nogle mere syrligt vegetale a la syltede agurker og dåsefrugt. I munden dominerer en skarp syre, der virker på eddikeagtig og citrisk. Egentlig frisk og mundvandsanimerende, men sammen med den grønne næse alligevel en smule forstyrrende og urolig. Søstervinen Arwen fra Lilleø er fantastisk, men øens boble smager nok bedre, når man står på den solbeskinnede sydhavsø.
** (2 ud af 6)
Skriv en kommentar