En ændring i testmetode og et unødvendigt fokus på tekniske fejl resulterede i bare fire medaljer til danske bordvine ved Dansk Vinshow 2012. Men faktisk er kvaliteten af de danske vine højere end nogensinde før, og den spæde industri har masser at være stolt af.
Læs også
– Medaljelisten og anmeldelser af otte personlige favoritter fra Dansk Vinshow 2012
– Fremgang for dansk vin – om Dansk Vinshow 2011 (artikel fra 22. august 2011)
– Smuk kirsebærvin fra Lolland (artikel fra november 2010)
– Danmarks bedste vin – om Arwen fra Lilleø (artikel fra december 2009)
”Det er muligt, du synes den er god, men den er opstillet i rosékategorien, og den er tydeligvis ikke roséfarvet. Ergo er den fejlbehæftet, og så kan vi jo ikke give den en høj karakter.” Dr. Volker Jörger, forskningschef på det berømte vininstitut Freiburg i den tyske delstat Baden-Württemberg, leder smagningen med hård hånd. Sammen med en anden dansk vinskribent, en dansk sommelier og en hollandsk vinmager er overtegnede blevet bedt om at dømme i DM for danske vine, en konkurrence ved navn Dansk Vinshow. Vi er meget passende bænket i vineriet hos Dansk Vincenter i Avedøre sydvest for København, hvor rødvinen Nordlund som en af de første kommercielle danske vine så dagens lys for præcis 10 år siden. I dag skal vi bedømme 92 vine, likører og destillater fra et udvalg af de 45 danske erhvervsvinavlere, som har organiseret sig i brancheforeningen Danske Vingaarde. Det er anden gang, konkurrencen afholdes, og spændingen er stor blandt de assisterende vinmagere, såvel som i dommerpanelet.
De mousserende og lette hvide står stadig stærkest, men de røde følger godt med, og den spæde industri er bestemt på rette vej.
Herligt oxideret rondoboble
Vi lægger ud med de mousserende, men allerede i det andet flight af bobler begynder problemerne. Hvad der senere viser sig at være Skærsøgaards mousserende vin på 100 % rondo (druen) er blegt ferskenfarvet og skiller sig markant ud blandt de farvestrålende rosébobler, den stiller op sammen med. Men den adskiller sig også ved at besidde en aromatisk dybde og kompleksitet, der langt overgår kombattanternes. Vinen er tydeligt oxideret, men af samme grund fuldt udviklet, frodig, generøs, åben, cremet og med en behageligt afdæmpet kulsyrestruktur. Den er milevidt fra de andre roséboblers sexede modepink nuancer og primærfrugtige næser af solbærsaftevand og vingummibamser. Og jeg synes, den er skøn.
Hedonisk vs. teknisk vurdering
Forud for dagens panelsmagning har prøver på alle vinene været en tur i Tyskland, hvor de er blevet analyseret for tekniske fejl på et laboratorium, som både har foretaget kemiske og såkaldt organoleptiske (smags-) test. Alle vine, der stiller op i Dansk Vinshow, er altså forhåndsgodkendte og certificeret fri for graverende tekniske fejl. For mig som dommer er det er fint udgangspunkt, for så kan jeg koncentrere mig om den rent hedoniske – nydelsesbaserede – vurdering og give mine point i forhold til, hvor godt jeg kan lide vinen, og ikke i forhold til, om jeg mener den er en smule for oxideret, bigæret, volatil, under- eller overmoden, og hvad der nu ellers kan være af tekniske problemer. Men det får jeg ikke lov til.
Underholdningsværdi sekundært
Freiburg-professoren fastholder sin kritik af Skærsøgaard-boblens fejlkulør, og han bakkes op af andre dommere, der hæfter sig ved vinens oxidative karakter og ikke bryder sig om den. Vinen ender med en gennemsnitlig mellemscore, alene fordi jeg insisterer på at fastholde min høje karakter. Rondoboblen bliver med andre ord dømt uden for medaljechance, fordi den besidder, hvad flere dommere opfatter som tekniske fejl, hvilket gør det irrelevant, om den smager godt eller ej. Det får i løbet af smagningen den konsekvens, at dommerpanelet anlægger et meget teknisk fokus, og gang på gang lægger tekniske fejl og mangler til grund for den samlede vurdering, mens kvaliteter som drikkeglæde, anvendelse og underholdningsværdi i det hele taget bliver sekundære parametre.
Positiv udviklingskurve
Det er en skam, for der er stadig mange fejl at finde i de danske vine. Sjældent nogle, der gør vinene udrikkelige, men små skønhedspletter, der bevidner, at industrien er i sin vorden, og at de danske vinpionerer stadig har noget at lære om vinproduktion. Selvfølgelig har de det. Men at vurdere frugten af deres mange anstrengelser på teknikalier i stedet for underholdningsværdi giver ikke noget retvisende billede af den meget positive udviklingskurve, som også er en sandhed om de danske vine. Min oplevelse er, at der kommer rigtigt mange velproducerede, rene, frugtige og absolut markedsegnede vine ud af de danske vinerier. De mousserende og lette hvide står stadig stærkest, men de røde følger godt med, og den spæde industri er bestemt på rette vej.
Målt på international skala
Derfor ærgrer det mig, at resultatet af Dansk Vinshow ikke just understøtter det glade budskab om branchens kvalitative fremgang. Tvært imod. Som du kan læse her blev det i år til sølle 4 bronzemedaljer til danske bordvine af druer. Ingen af sølv og ingen af guld, i modsætning til den frodige 2011-høst på 10 guld-, 8 sølv- og 4 bronzemedaljer. I 2011 blev en procentuel del af de højest scorende inden for hver kategori begavet med en medalje, mens vi i 2012 gav medalje til vine med en score på mindst 14 ud af 20, hvilket ifølge den internationale skala svarer til ”Over gennemsnitligt kvalitet” (14 point). Med tanke på, hvor mange glimrende vine fra Sydfrankrig, Mellemitalien, Nordspanien, Tyskland, Chile og Australien, man kan finde i den danske detailhandel, er det en meget ambitiøs skala at lade sig måle på. Hatten af for det. Men i kombination med dommerpanelets uheldige fokus på tekniske fejl, har metoden gjort det vanskeligt at kommunikere det faktum, at vinene i år faktisk er bedre, end de var sidste år, og at dansk vin sagtens kan være bekendt at fejre sig selv med manér.
Vi vender tilbage til de danske vine i løbet af efteråret, hvor vi blandt andet ser nærmere på Frederiksdals ansøgning om BGB-mærkning af godsets fine kirsebærvine. BGB er et af EU’s særlige kvalitetsmærker til fødevarer med en tydelig geografisk reference.
Her kan du læse en anmeldelse af overtegnedes favoritter fra Dansk Vinshow 2012.
[…] Kommentarer « Færre medaljer til danske vine trods højere kvalitet […]