Nytår er højsæson for fiskeæg, men der er langt fra supermarkedets torskerogn til, hvad kendere kalder for ”ægte” kaviar. Både i smag og pris.
Vi danskere er glade for fiskeæg. Vi elsker pandestegt torskerogn med surt, og lakserogn på rejemaden, eller måske endda stenbiderrogn, når den har sæson i foråret. Selvom stenbiderrogn handles fra fiskeindustrien til et par og tyve kroner per kg, ender det hos os forbrugere til mellem 120 og 600 kr. per kg i renset og pakket format, og er selvsagt at betragte som en delikatesse.
I munden eksploderer kaviaren i en tårnhøj smagsintensitet pga. sine 3-5 % salt og et betragteligt fedtindhold på op til 8-9 % af vægten
Rensede og saltede æg fra støren
Ikke desto mindre er æggene fra torsk, laks og stenbider for intet at regne mod, hvad der nok må betragtes som verdens mest eftertragtede og derfor kostbare fødevare, nemlig den såkaldt ægte kaviar. Ægte kaviar er de rensede og saltede æg fra fisken, støren. Der findes flere størarter, hvis æg har forskellig kvalitet, ligesom det spiller en stor rolle, hvor i verden fisken har levet, og om den er vild eller opdrættet. I Det Kaspiske Hav lever de tre størarter, oscietra, beluga og sevruga, vildt, og de kan blive mere end 100 år gamle.
En plov for 30 gram
Deres rogn sælges for op til 30.000 kr. per kg, men kaviar fra opdrættede stører kan leveres til en lidt mere spiselig pris. En dåse med 30 gram oscietra-kaviar sælges fx via firmaet Lomos’ webshop for 499 kr. (www.lomos-shopping.dk). Det giver en kg-pris på små 17.000 kr., hvilket for de fleste mennesker selvsagt er en formue. Men faktisk kommer man temmelig langt med de første 30 gram af den enormt smagsintense specialitet, som sagtens kan række til en pirrende smagsprøve til fire personer eller en fyldig forret til to.
Drop løg og citron
Glem alt om finthakket løg, citronskiver, cremefraiche og halløj. Ægte kaviar er simpelthen for lækkert til at blande med noget som helst andet end en sund appetit og måske et glas iskold vodka til at rense mund og svælg efter den fede, cremede og salte kaviar. Lugten er afdæmpet af havgus, og fin, frisk og appetitlig. I munden eksploderer kaviaren i en tårnhøj smagsintensitet pga. sine 3-5 % salt og et betragteligt fedtindhold på op til 8-9 % af vægten. En dyb og kompleks eftersmag af svampe, muld, kaffe, ja, nærmest trøffel, fastholder din opmærksomhed i minutter, og gør så rigeligt oplevelsen dine surt opsparede husholdningskroner værd.
Skriv en kommentar