Det har aldrig været lettere at arrangere sin egen vinrejse. Mindre end en dag i automobilet skiller dig fra nogle af verdens bedste vinområder. Og du er meget velkommen!
Høsttid er lysttid. Man kan se det lyse ud af øjnene på foretagsomme vinbønder, æbleavlere, svampesamlere og kåldyrkere fra Mols til Montpellier. Frugten af et års anstrengelser indsamles med omhu af en anden verden, for alle ved, at det er råmaterialet, som afgør kvaliteten på vinen, mosten, sovsen, dolmeren. Du kan gære, sukre, syre, fade og konservere hele vinteren, hvis du vil, men udfaldet dikteres i al væsentlighed af nogle få kritiske måneder fra august til oktober. Smagen, strukturen, udseendet, næringsværdien – hele æstetikken. Og indsatsen fra de ansvarlige må være derefter. Hvad sommeren tillader af siesta og skyggefulde dagdrømmerier må projiceres i handling og beslutsomhed, når den fulde modning skal fastslås og efterfølgende manifesteres i kælderens kar. Det er den mest opslidende, ubarmhjertige, ultimativt hårde og ubetinget smukkeste tid i en vinmagers liv. Og det er en stor oplevelse at bevidne den energi, der bliver lagt i det ærefulde projekt at bringe anstændig vin til danske spiseborde.
Kælderdøren er åben
Nok er sommerferien kun lige overstået, men hvis du endnu ikke har set bunden af husholdningskassen, skulle du parkere ungerne hos de gamle og tage dit livs udkårne med på en vinsafari nogle timer mod syd. Allerede nu begynder vinhøsten i det sydligste Europa, og som august bliver til september og oktober, flytter aktiviteterne mod nord og overskuelig køreafstand fra de spirende danske efterårsvinde. Og det har aldrig været lettere at være vinturist. Amerikanernes og australiernes enorme succes med organiseret vinturisme er ikke gået ubemærket hen i Europa. Som sædvanlig er vi ti år bagud, men fænomenet er begyndt at røre på sig i de fleste vinproducerende regioner. Det starter med, at vinproducenterne organiserer sig i sammenslutninger med en fælles markedsføringsstrategi. Så laver de en hjemmeside, hvor vi andre kan blive klogere på, hvad de egentlig tramper rundt i nede i de lokale caves, bodegas og cantine. Siden får de respektive vinerier egen hjemmeside, og de finder ud af, at det godt kan betale sig at sælge direkte til privatkunder, og dermed score detailavancen selv. Faktisk er den økonomiske ræson så god, særligt i bynære eller berømte vinområder, at det kan betale sig at have et udsalg i forbindelse med vineriet. På engelsk hedder den slags udsalg cellar door, og kælderdørene udgør millionforretninger for dem, der forstår at skabe en rar stemning, som kan tiltrække turister såvel som lokale.
Vinmageren som turistguide
Cellar door-systemet er et udtryk for en ny åbenhed over for det vindrikkende publikum. For 20 år siden var en vinmagers job at dyrke frugt og lave vin. I dag skal hun tillige forstå sig på markedsføring, holde foredrag og stille op til alverdens præsentationer, smagninger og lignende events. Nogle gange som repræsentant for sit eget brand, men i mange sammenhænge som ambassadør for en hel region. Og de fleste har taget rollen som rejseleder til sig med tilsyneladende sindsro. Vinmagere har en naturlig stolthed i deres professionelle virke, og er som regel lykkelige for at vise vinmarker, produktionsfaciliteter og butikken frem. For mange vinvirksomheder har det været nødvendigt at ansætte personale specifikt til rundvisning og udsalg, så vinmageren kan koncentrere sig om sin kernekompetence. Med det turistmindede personale er der tid til at lade gæsterne (kunderne in spe) smage på sortimentet, inden et eventuelt køb eksekveres. Nogle steder kræves en symbolsk betaling for ulejligheden, særligt hvis der også følger en rundvisning med. Det er anbefalelsesværdigt at ringe eller e-maile i forvejen og advisere om, at du gerne vil hav et kig rundt i vineriet. Det er der sjældent problemer med at få lov til.
Vinturisme som industri
Vinturisme i Europa er på vej ind i sin tredje alder. Bondegårdsferie nyder stigende popularitet, og vingårdsferie er en niche i blomst. Navnlig er italienerne langt fremme med agri-turismo-konceptet, hvor vinavl og –produktion kombineres med let dyrehold og muligheden for at overnatte direkte på gården. Dagen begynder med husets hjemmelavede gedeost og selvlagte æg, og fortsætter med rundvisning og vinsmagninger i terrænet. Den fulde pakke inkluderer middag på vingårdens restaurant – i sig selv en kraftigt omsiggribende trend i industrien, bygget på den sympatiske kongstanke, at vinen reflekterer sin geografi og som sådan er et oplagt match til det regionale køkken. I mange tilfælde er det ikke helt forkert, og det medvirker alt sammen til at give den besøgende et samlet indtryk af de gastronomiske tendenser i et vinområde. Vin, mad, mennesker, landskab, solskin, frisk luft og ubrudt søvn efter aftenens obligatoriske indtag på terrassen. Det lyder som noget, man ikke behøver turistbureauer og rejseledere til, og det er også helt rigtigt!
Gør det selv
Som oversigten andetsteds på bloggen indikerer, ligger flere af verdens bedste vinområder inden for et par dages kørsel fra Danmark, og det er ingen videnskab at arrangere aktiviteterne udenom bureauerne. Beslut, hvor du og gemalen skal tilbringe efterårets quality-time, og brug så et par timer på at google dig frem til nogle interessante producenter, du gerne vil besøge. Du er stensikkert bedre end modtageren til at skrive og tale engelsk, men der er ikke mange vinvirksomheder tilbage, hvor ingen taler engelsk. Vid dog, at der er uvurderlig street credit at hente i selv de mest ynkelige forsøg på at nedbryde sprogbarrieren på dit bedste skolefransk eller tilsvarende. Spørg i din mail til vinproducenten, om hun kan anbefale et romantisk/moderne/billigt/nærliggende/etc. sted at overnatte og eventuelt nævne et par anstændige spisesteder. Regionens anseelse og lokalgastronomiens omdømme er centralt for vinproducentens forretning, og du vil blive positivt overrasket over den hjælpsomhed, som bliver udvist af mange vinerier. Men husk, at høsten er en travl tid, og et vineri er ikke et turistkontor. En halv dag ved computeren burde give rigeligt grundlag for en vinøs ekskursion i en specifik appellation. Og end ikke de mest omfangsrige vinsmagninger derhjemme kan konkurrere med dybden af din forståelse for området efter at have tygget det modne bær direkte fra stokken, trykket næve med vinmageren, smagt sidste års høst fra fad, indsnuset luften og følt dig beæret over oplevelsen af landskabets frugtsommelige facon. God rejse!
Skriv en kommentar