Bag-in-box (BIB)
Pga. lukningen har BIB en begrænset holdbarhed. De fleste producenter lover, at der går en måneds tid, før vinen begynder at oxidere. Det må anbefales at købe BIB-vin efter behov. Smide den i køleskabet efter åbningen, og aldrig vente mere end seks måneder fra købsdatoen med at sætte tænderne i kalorius. Lysforhold spiller ingen rolle for BIB.
Skruelåg
Skruelåget er taknemmeligt i forhold til opbevaring. Flasken kan stå eller ligge, som du synes. Hvis temperaturen er høj, dvs. over 18-20 grader, må du forvente en relativt hurtig udvikling af vinen, i forhold til en lavere temperatur, optimalt 12-14 grader, men generelt er vin under skruelåg mindre følsom for varme og ændringer i temperaturen end vin under korkprop (se nedenfor). Lysforhold skal til gengæld iagttages på samme måde som for alle andre mere eller mindre gennemsigtige vinemballager. Både sollys og kunstigt lys har en effekt, som minder om ilts, og forårsager som sådan oxideringslignende problemer ved kraftig påvirkning. Luftfugtighed spiller ingen rolle for vin under skruelåg.
Korkprop
Vin under korkprop er mere sårbar end i nogen anden emballage. Vinen skal opbevares mørkt, pga. årsagerne beskrevet under ”Skruelåg”. Samtidig er det vigtigt, at flaskerne ikke står op i mere end 3-6 måneder, afhængigt af temperatur og luftfugtighed. Resultatet kan nemlig blive, at korkproppen udtørrer og dermed ikke længere stemmer ud i flaskehalsen, som den gør, når den er fugtig. Det tillader en smule ilt at trænge ned i flasken, og så oxiderer vinen. Du skal med andre ord opbevare dine kork-lukkede flasker i horisontal stilling. Temperaturudsving en anden hyppig kilde til oxidering, idet vinen i flasken som bekendt udvider sig, når den bliver varmere. Det giver mindre plads til luften i flasken, som presses ud gennem eller ved siden af korkproppen. Når vinen bliver kølig, trækker væsken sig atter sammen, og hiver dermed luft ind i flasken. Kraftige temperatursvingninger udvikler og oxidere altså vinen hurtigere end en konstant høj temperatur. Prøv at ramme 12-14 grader. Hvis det koldeste sted i huset er 18-20 grader, går det også. Du skal i så fald være opmærksom på, at vinen udvikler sig relativt hurtigt, hvilket ikke er optimalt i forhold til udvikling af en raffineret og kompleks bouquet.
Plastikprop
Vin under plastikprop lider under de samme problemer, som vin under korkprop, bortset fra at det er ligegyldigt, om flasken står op eller ligger ned, da plastikken ikke er afhængig af fugt for at stemme ud i flaskehalsen. Til gengæld lider de fleste plastikpropper under det problem, at de meget let tager luft ind, når temperaturen svinger bare en lille smule. Derfor er holdbarheden under plastik som tommelfingerregel begrænset til et år fra din købsdato – ud fra den betragtning at vinen er flasket kort tid før, den har ramt detailbutikkens hylder, og at butikken har en rimeligt hurtig rotation af flasker.
Skriv en kommentar