Richard Juhlin, 600 kr.
Lindhardt og Ringhof, 400 sider, 26×33 cm, udkom 10. oktober 2013
Richard Juhlin er uden konkurrence den mest berømte champagnesmager på jordens overflade. Men den 51-årige svensker er også en ekstremt kontroversiel og omdiskuteret herre. Senest pga. en debat i flere nordiske specialmedier om ægtheden af Juhlins påståede fotografiske lugthukommelse, der ligger til grund for de 8.000 pointangivelser, som fylder over halvdelen af bogens sider. Andre har kritiseret Richard Juhlin for at være selvsmagende, selvpromoverende og ligefrem inhabil i forholdet mellem sit journalistiske virke og funktionen som konsulent for flere champagnehuse. Alligevel bør En duft af champagne ligge et sted i kælderen hos enhver sand bobleelsker, for det er en fed udgivelse med masser af helt reelle informationer og juhlinske causerier om Champagne og vinene derfra, om smag, anvendelse og ikke mindst førnævnte voldsomt fyldige vinliste, der med lidt god vilje kan kaldes en slags indkøbsguide. Det kan langt fra afvises, at Richard Juhlin er en prætentiøs, selvglad blærerøv, der har smurt lidt tykt på historierne om sine skumfaglige meritter, men jeg synes ikke, det påvirker glæden ved at læse bogen. Tværtimod, faktisk. Der skal være plads til personlighed, fantasi og fabuleren i vinens sproglige univers. Og hvis man ikke, som Juhlin, kan begejstres nærmest på Stendahl-niveau, hvorfor skulle man så nogensinde betale flere tusinde kroner for en flaske vin? En duft af champagne er en underholdende udgivelse, som nok er dyr, men ikke i forhold til den rette modtagers drikkevaner.
En duft af champagne
10. december 2013 af Holmgård
[…] > Richard Juhlin – En duft af champagne […]
Hej. Jeg har lige købt den og læst den. Ikke meget læsestof, men lidt for meget Juhlin. Men har stor glæde af hans vurdering af de 8000 champagner. Ved godt det er subjektivt – men kan sorterer de værste fra – da jag er i en alder hvor jeg aldrig kommer i nærheden af at smage 8000 🙂
Den har hjulpet mig til at finde min (pt.)yndlings Champagne som er Comte Audoin de Dampierre, Cuvée Prestige 2002, Blanc de Blancs.
Jeg har før været meget til Pinot Noir tunge champagner som Bollinger – men går mere og mere over til Blanc de Blanc og en tendens til at foretrække den til den tørre side.
Så for mit vedkommende er det pt. “Biblen”
Kan du foreslå anden literatur som vil udvikle min “nye” passion (foruden madlavning) – ja livet er til at holde ud 🙂