De solmodne og kraftfulde vine fra sydfranske Roussillon er de senere år blevet friskere og mere elegante, og det er blevet meget lettere at smage, hvor de kommer fra.
Da jeg for tre år siden sidst besøgte den sydfranske vinregion Roussillon, havde vinene tre store problemer. De hvide var ikke særligt friske og delikate. De røde var produceret af lidt for moden frugt, som gav uelegante og tunge vine. Og endelig var der generelt alt for meget træ på spil både i billige og dyre vine. I sidste uge havde jeg igen lejlighed til at besøge det smukt kuperede landskab nær Frankrigs grænse til Spanien, og jeg kunne med glæde konstatere, at udviklingen er gået den rigtige vej. Vinproducenterne har forstået, at vejen til raffinement og terroir-udtryk ikke går gennem tårnhøje alkoholprocenter og nye fade, men snarere et fokus på at opretholde et lettere og mere ferskt udtryk. De hvide er stadig ikke konkurrencedygtige, hvis kriterierne for kvalitet er friskhed, saftighed, frugtighed og renhed. Men det kompenserer regionen fint for med en spændende produktion af søde og alkoholforstærkede vine, om end med den noget klodsede titel ”vin doux naturel” – naturligt sød vin.
Voldsom variation
Afhængigt af hvor og hvordan vinene produceres, kaldes de tørre vine for vin de pays, Coullioure, Côtes du Roussillon eller Côtes du Roussillon Villages med sidstnævnte som højeste formelle kvalitetsbetegnelse. Det virker relativt overskueligt, men er desværre en smule mere kompliceret pga. regionens ekstremt varierede geologi, der dikterer en voldsom diversitet i udtryk, stil og størrelse. Det er spændende og smukt at gå på opdagelse i, men også problematisk, fordi der er meget lidt konsistens inden for de specifikke appellationer. Det er vanskeligt at skabe sig et overblik over, hvad en ”rødvin fra Roussillon” egentlig smager af, fordi der er så mange forskellige svar på spørgsmålet. Et udgangspunkt for forståelsen kan være druesorterne, som til de røde vine fortrinsvist er carignan og grenache – ind imellem med et supplement af syrah, cinsault og mourvèdre. Herefter er det et spørgsmål om markens beliggenhed, altså terroiret, og ikke mindst vinmagerens holdning til, hvordan en vin skal smage.
Samtidig er der blevet skåret kraftigt ned på brugen af små, nye fade, og dette mere moderne udtryk giver meget mere plads til den mineralitet og aromatiske kompleksitet, som bærer terroiret.
Mere friskhed og terroir
Sådan en holdning kan selvfølgelig farves af kommercielle hensyn: Vinen skal ikke kun smage godt – den skal også sælges. Købmandskab er udgangspunktet for vinstilen hos de største producenter, herunder Roussillons 60 kooperativer, der stadig står for 75 % af regionens vinproduktion. Men hos de mindre producenter arbejdes der kraftigt på at skabe nogle vine, der med smagen alene kan fortælle historien om, hvor de kommer fra. Der høstes ekstremt lidt per hektar under den varme sydfranske sol, og vinene bliver koncentrerede og med markante tanniner. Begge dele forstærkes, hvis vinen bliver lagret på nye egefade, og det er der en stærk tradition for i Roussillon. Den gode nyhed er, at flere og flere vinproducenter vælger at høste frugten en lille smule tidligere på året, så der ikke kommer helt så meget alkohol i den færdige vin, og så der stadig er noget frisk syre til gøre vinen frisk og saftig. Samtidig er der blevet skåret kraftigt ned på brugen af små, nye fade, og dette mere moderne udtryk giver meget mere plads til den mineralitet og aromatiske kompleksitet, som bærer terroiret. Det er simpelthen blevet lettere at smage, hvor vinene kommer fra, samtidig med at de er blevet lettere at matche med et nutidigt dansk køkken med delikate sæsonråvarer.
Roussillon-vine i Danmark
Når man tænker på, hvor populære vinene fra Rhône er, kan det undre, at vin fra Roussillon er så relativt lidt kendt herhjemme. De er lavet i stort set samme klima, af de samme druer og kun nogle få hundrede km fra hinanden. Ikke desto mindre findes mange af de bedste producenter hos nogle meget små vinimportører rundt om i Danmark, og man må tage google til hjælp for at støve dem op. Min vurdering er, at kun omkring halvdelen af de gode vine fra Roussillon findes på det danske marked. Her er en lille liste med nogle af mine favoritproducenter og deres efter min mening bedste vin, som du skulle tage at prøve ved lejlighed: Domaine Vaquer L’Exception 2006 (forhandles af Le Cirque Vin, www.lcv.dk), Domaine Gauby Muntada 2007 (Sigurd Müller Vinhandel, www.smv.dk), Clot de L’Oum Saint Bart Vielles Vignes 2008 (Mansted Wine, www.mansted-wine.dk), Domaine des Soulanes Sarrat del Mas 2009 (Oxholm Vin, www.oxholm-vin.dk), Château la Casenove Rivesaltes Ambré 2001 (Compagniet, www.compagniet.dk).
Skriv en kommentar