Alsace er ikke trendy. Det er området simpelthen for veletableret og konsistent til. Alsace er en smuk konstant i vinens verden, og dog fuld af aktualitet på danske forårsborde.
Jeg er vild med vin fra Alsace! Jeg elsker den liflige kombination af saftig og forfriskende syre og masser af koncentreret frugt, alkohol og måske en lille sødme til at ægge mig til en ekstra lillebitte tår. De kan noget helt særligt i Alsace. Og ikke desto mindre er det et vinområde, som jeg med jævne mellemrum skal hanke op i, mindes om, ja, nærmest genopdage. Igen og igen. For efter en tid i min opmærksomhed bliver Alsace-vinene gang på gang overskygget af et spændende tysk område, af østrigsk vin, af vin fra Tyrol, Patagonien, Galicien, Etna eller noget andet trendy. Vinene fra Alsace er ikke trendy. De er der ligesom bare altid. Og leverer imponerende konsistent sin kernekvalitet år efter år. Og dog rummer Alsace mere gastronomisk aktualitet end de fleste af verdens vinområder.
Men selvfølgelig skal vin ikke altid bare være frisk og nem at slubre lystigt af en feltflaske i camp-letten.
Hvad er det fede ved Alsace?
Om du er til den ene eller den anden druesort, tørre vine, søde vine, unge eller gamle vine, vin til mad eller uden, så er der en Alsace-vin til dig. Her er min egen liste over, hvad der gør Alsace til et spændende vinområde:
- Vin fra et område tæt på Danmark
- Vinene kan være helt enkle eller meget komplekse
- Vinene afspejler, hvor de kommer fra (terroir)
- Masser af økologisk og biodynamisk vin
- Det er vin til moderne dansk mad
- Vin til forår og sommer
- Nå ja, og så smager det rart
Nært, nemt og med indkøbsmuligheder
Ifølge google er der 1100 km fra Århus til Alsaces hovedby Colmar, og mon ikke man kan tilbagelægge det på en 10-12 timer på en god dag? Det er der i hvert fald rigtigt mange danskere, som gør for tiden, og i Alsace melder man om en klar stigning i antallet af danske vinturister, selvom området også historisk har været et mægtigt populært stoppested, når familien Jensen eller Hansen var på vej hjem fra sydligere himmelstrøg. I dag er det stop relevant som aldrig før, fordi Alsace har anlagt et sirligt netværk af smukke vinruter, som går forbi bogstaveligt talt hundredvis af små vinproducenters kælderdørsudsalg. Der er stadig masser af penge at spare på en rask omgang hjemmeimport, og så længe bagagerummets indhold er til eget forbrug, er der ingen begrænsning på mængderne, du må slæbe over grænsen. Det skulle lige være din levers.
Til forår og sommer
Vinene fra Alsace er aktuelle, fordi foråret – på udvalgte dage – brager løs over det ganske danske, og fordi vi således har brug for vine, der kan drikkes i haven, på terrassen, på stranden, i sommerhuset, af en gammel kop og i en frisk forårsbrise – uden at tabe væsentlige kvaliteter. Det kan Alsace-vine, fordi de fleste er produceret af såkaldt aromatiske druesorter, som er så udtryksfulde i næsen, at der skal mere end et dårligt glas eller et vindpust til at kompromittere den gode oplevelse. Desuden er vinene forfriskende og læskende og som sådan velfungerende, når det er varmt, og når solen skinner. I en gastronomisk kontekst gør Alsace sig særligt godt om foråret, når alle de spæde og knitrende sprøde grøntsager begynder at bevæge sig ind på vore spiseborde. Den slags kræver nemlig vine, som ikke overdøver grøntsagernes delikate udtryk, men som kan understøtte det lette, fine og elegante. Samtidig har de fleste både syrestruktur og frugtig pondus nok til at hamle op med mousselinen til aspargesene, smørsovsen til de nye kartofler og den opbagte persillesovs til din hornfisk.
Drue eller terroir
Men selvfølgelig skal vin ikke altid bare være frisk og nem at slubre lystigt af en feltflaske i camp-letten. Vin skal nogle gange være kompleks, dyb og dragende – udfordrende og drilagtig, sågar. Noget, man kan tale om, analysere, overveje og forundres over og dvæle ved som ethvert andet kunstværk. Den dimension leverer Alsace primært via sit fokus på at udtrykke den såkaldte terroir-dimension i vinene, dvs. man skal kunne smage, præcis hvor vinen kommer fra. Til at hjælpe med det har man udvalgt 51 marker og kaldt dem for ”grand cru”, hvilket er den højeste formelle udmærkelse i området. Dertil kommer mere end 1.000 lokale benævnelser, såkaldte ”lieux-dits”, som Alsace-producenterne opfatter som en slags ”premier cru”-niveau, selvom det ikke er officielt anerkendt. Det kan være en god idé at forstå en vin fra Alsace som vine, der enten vil udtrykke druens kvaliteter (vin de fruit) eller vækststedets kvaliteter (vin de terroir). Sidstnævnte vil typisk være noget dyrere end de første, fordi det er sværere at skabe det nødvendige rum i en vins smagsbillede, som terroir-dimensionen kan udfolde sig i. Ikke mindst hvis man arbejder med meget ekspressive druesorter som gewürztraminer og muscat.
Verdens førende på økologi
En af måderne at give vækststedet mere taletid på, er ved at undgå at manipulere alt for meget med markens naturlige liv, og måske snarere stimulere det til at bekæmpe sygdomme ved egen hjælp. Det er tanken bag økologisk og biodynamisk vinproduktion, og med cirka 10 % af områdets samlede produktion certificeret i en af de to kategorier bringer Alsace sig på en klar førsteplads, som verdens førende producent af øko- og bio-vin. Også i kældrene arbejdes meget med det, man kalder for ”naturlig” vinproduktion, dvs. at vinen populært sagt får lov til at lave sig selv uden nogen særlig indgriben fra vinmageren. Det er med til at bevare idéen om, at vinmarkens unikke egenskaber bliver transmitteret hele vejen fra stokken til dit glas. Og så er det op til dig at fange sammenhængen. Eller at lade være. Og tale med dine gæster om noget andet. Og bare nyde den klare frugt, gyldne kulør og næsen fuld af blomster. Begge dele er en oplevelse.
Skriv en kommentar