Rejens popularitet på vores påskebord skyldes ikke, at april er decideret højsæson for rejer.
De røde koldtvandsrejer fiskes hele året, så det handler mere om, at forårsvejret stimulerer vores appetit på fedtfattige, lette og delikate råvarer, som rejen må siges at være. Men en reje skal vel være mere og andet end let? Hvad er egentlig en god reje?
Det giver dem et indbydende og appetitligt look, hvis positive forventning forløses af det forfriskende bid, som rejerne besidder.
Det undersøgte videncenter for fødevarer og sundhed, Viffos, for Politiken i 2008, hvor man vurderede otte forskellige rejer på det danske marked. Desværre var resultatet noget uklart, da de 17 smagere var ret uenige om kvaliteten af produkterne, der blev vurderet på lugt, rejesmag, evt. bismag, saltsmag, konsistens og saftighed.
Konklusionen var, at ingen af de testede produkters overordnede kvalitet entydigt skilte sig ud fra de andre. Lidt trist resultat. Måske skulle Viffos næste gang inddrage parametrene størrelse og udseende. I så fald kunne de med fordel teste de håndpillede rejer, som firmaet Skagenfood lige nu sælger via sin webshop.
Harmoniske og al dente
Smagen er ren og neutral og som sådan ikke nogen eksplosion af oplevelse, om end den præcise saltbalance giver et fint og harmonisk udtryk. Til gengæld er rejerne store, typisk 4-6 cm lange, og tydeligt rødlige. Det giver dem et indbydende og appetitligt look, hvis positive forventning forløses af det forfriskende bid, som rejerne besidder. En fasthed, ja, nærmest spændstighed, der bedst kan beskrives som ”al dente”, og dermed giver rejen den sprødhed, som forårsdiæten foreskriver.
Rejerne er fisket i Nordvestatlanten, hvorefter de er sejlet til Marokko for at blive pillet og pakket. Derfra går turen via den svenske distributør Feldt’s Fisk & Skaldjur til Skagenfoods lager i Strandby nord for Frederikshavn, hvorfra den sendes direkte til din dør. Godt bud på en seriøs påskereje.
Et glas med 500 g rejer (drænet vægt) koster 169 kr. og kan bestilles via webshoppen på skagenfood.dk. Det koster 40 kr. i forsendelse, og der er typisk levering en gang om ugen.
Jeg køber altid Engelsviken håndpillede rejer, som har mange af de samme kendetegn, som du beskriver ovenfor…