Det er svært at skelne mellem betydningen af ”tør” og ”adstringerende”, men vigtigt, hvis man skal have det rigtige med hjem fra vinforretningen.
Sproget er afgørende for vores evne til at fastholde de sanseindtryk, som registreres af øjne, næse og mund, når vi smager på en vin. Det kræver et omfattende ordforråd at dissekere en vins udtryk i detaljen, fordi det er et af de mest komplekse levnedsmidler, vi kender. Derfor er det ekstra vigtigt at gøre sig nogle tanker om at få vinterminologien på plads, hvis man gør sig forhåbning om at kunne gå ind i en vinforretning og ud igen med det rigtige i posen. En af de vanskeligste distinktioner er relationen mellem begreberne ”tør” og ”adstringerende”.
Tør, våd, sød eller adstringerende
I vinens verden har vi valgt at bruge ordet “tør” om en vin, der indeholder relativt lidt sukker i forhold til syre, og dermed ikke smager sødt. Modsætningen til tør er ikke ”våd”, som man kunne tro, men ”sød”. Tør er altså lig med fraværet af sukker/sødme i vinens smag, som registreres af smagsløgene i munden. Når en vin indeholder meget tannin (som også kaldes garvesyre), giver den en mundfornemmelse, der kaldes adstringens, og som hverken er en smag eller en lugt. Adstringens føles som en udtørring af tandkødet, tungen og ganen, hvilket selvfølgelig ikke er rigtigt – der er stadig vådt i munden. Ikke desto mindre bliver fornemmelsen ofte forvekslet med fænomenet tørhed, fordi meget få mennesker har hørt om begrebet mundfornemmelse.
Skoleeksemplet recioto
Balladen opstår, når du i vinbutikken beder om en vin, der ikke er alt for tør, og dermed mener en vin, som ikke er alt for adstringerende pga. en kraftig tannin. Vinhandleren ved, at sød er det modsatte af tør, og forstår, at du beder om noget, der er lidt sødere end gennemsnittet. Du går fra butikken med en flaske vin med et vist indhold af restsukker, i stedet for en vin med en let eller blød tanninstruktur. Og det var jo ikke meningen. Husk, at tør er det modsatte af sød, og at tannin giver mundfornemmelsen adstringens, som overhovedet ikke forholder sig til, om der er sukker i vinen eller ej. Efterprøv teorien, næste gang du køber en recioto, som er den søde version af amarone – en voldsomt sød rødvin med en markant adstringens som en konsekvens af en kraftig tanninstruktur.
Nej, let er det ikke. Men heldigvis ikke så skidt at eksperimentere med!
Skriv en kommentar