Appellationen Rasteau blev i 2010 forfremmet til det højeste kvalitetsniveau i den franske vinlovgivning, men det kræver en særlig præference at værdsætte de grove, alkoholrige og maskuline vine.
Jeg har i mange år omtalt Rasteau som en af de mest spændende appellationer i Rhône-dalen, fordi Rasteau efter min mening leverede regionens bedste vine i kategorien Côtes du Rhône-Villages. Indtil 2010 var der 96 af den slags i Rhône-dalen, men kun 17 af dem havde ansøgt og fået lov til at tilføje kommunens navn på etiketten. Af dem var Rasteau den bedste, og det er jo ingen dårlig position at have i forbrugernes (og vinskribenternes) bevidsthed.
Fra villages til cru
Men i 2010 besluttede den vinlovgivende instans under det franske landbrugsministerium, det såkaldte INAO, at forfremme Rasteau til status af ”cru”. ”Cru” er et lidt flyvsk begreb, der betegner en bestemt mark eller et landbrugsområde med et særligt kvalitetsniveau, og i Rhône-dalen er termen forbeholdt de 16 appellationer med den højeste status og dermed angiveligt det højeste kvalitetsniveau. Du kender Hermitage og Côte Rôtie i nord og Châteauneuf-du-Pape, Vacqueyras og Rasteaus naboappellation Gigondas i syd; de er alle sammen cruer, og det samme er Rasteau fra og med 2010-årgangen. Dermed er Rasteau ikke længere den bedste Côtes du Rhône-Villages, og appellationen kan heller ikke påstås at være blandt de bedste cruer. Så selvom vinene er de samme, er Rasteau nødt til at være bevidst om at retablere en unik identitet på markedet, og det kan blive en stor udfordring.
De ofte grove tanniner og et velvoksent brug af nyt træ understreger den mandhaftige, krydrede, sødmefulde, fyldige og alkoholrige stil, og inviterer til kombination med en lammekølle eller røde bøffer fra grillen.
Hård konkurrence på vinmarkedet
Med forfremmelsen til cru-status følger en forpligtelse til at holde, dyrke og forbedre områdets kvalitetsniveau, og Rasteau fortsætter bestemt det seneste tiårs positive udviklingskurve. Men priserne stiger også, og det er langt fra alle 47 Rasteau-producenters vine, der er konkurrencedygtige i forhold til de enorme mængder Côtes du Rhône-Villages og almindelig generisk Côtes du Rhône, det findes på markedet. For mellem 75 og 100 kr. kan du købe hundredvis af lækre, frugtige, velproducerede Rhône-vine med masser af umiddelbar appeal og bred anvendelighed på danske spiseborde. Er du indstillet på at betale mellem 100 og 200 kr. byder markedet på vine med større elegance, finesse og kompleksitet end Rasteau, fx førnævnte Vacqueyras, Gigondas og Châteauneuf. Rasteau ligger et sted midt imellem med sin helt egen stil, der kræver, at du ved nøjagtigt, hvad du vil have, hvis Rhône-dalens nyeste cru skal være bedst til prisen blandt sine naboer.
Koncentreret, dyb og grounded
Det, som Rasteau gør bedre end nogen andre, er at levere store, koncentrerede, fuldmodne og smagsintense vine med et aromatisk udtryk, der er mere grounded, dybt, muldet, modent og maskulint af chokolade, brændte figner, røg, vanilje og ofte noget dyrisk eller staldet, end det er friskt, frugtigt, let og ligetil. Der er generelt er markant fravær af den umiddelbare og primære jordbærfrugt, som grenache-druen ellers bibringer mange moderne Rhône-vine; og i det hele taget er det meget få Rasteau-vine, der på nogen måde kan kaldes moderne. Men den slags er der i forvejen masser af på alverdens butikshylder, og der er noget befriende originalt og ærligt over det meget traditionelle udtryk, som kendetegner 70-80 % af appellationens vine. De ofte grove tanniner og et velvoksent brug af nyt træ understreger den mandhaftige, krydrede, sødmefulde, fyldige og alkoholrige stil, og inviterer til kombination med en lammekølle eller røde bøffer fra grillen.
De frugtige favoritter
Jeg må indrømme, at mine favorit-rasteauer er dem, der formår at lade de primære kvaliteter, altså en frisk frugt, skinne igennem kompositionen. Der skal bestemt være plads til vine med 15 % alkohol og en massiv ekstraktion af smag, farve og tannin, men udtrykket kollapser for mig uden en friskhed i syre og frugt til at holde produktet i balance. Men der er heldigvis flere, som arbejder målrettet på netop den balance, og på at trække stilen så langt i retning af elegance og generel drikbarhed, som det varme terroir tillader. Mest fremtrædende eksponenter for den frugtige stil er Elodie Balme (125 kr. hos Atomwine), økologiske Domaine Wilfried (ingen dansk forhandler), Domaine Grange Blanche (159 kr. hos Elitevin) og selvfølgelig Rasteaus egen rockstjerne Jérôme Bressy på Domaine Gourt de Mautens, hvis smukke og meget delikate Rasteau-fortolkning kan erhverves for 299 kr. hos The Wine Company.
Kort om Rasteau
Appellationen
– AOC Côtes du Rhône-Villages 1966-2010
– Opnåede cru-status som AOP Rasteau i november 2010
– 1.011 ha med vinmarker
Produktion
– Cirka 4 millioner flasker om året
– Dertil 4 millioner flasker uden cru-status (andre appellationer)
– 150 vinbønder
– 43 individuelle vinproducenter
– Resten leverer frugt til Rasteaus 4 kooperativer
Vintyper
– AOP Rasteau er rødvin
– 3 % af produktionen er hvidvin med appellationen AOP Côtes du Rhône-Villages Rasteau
– Små 200.000 flasker om året er den søde, forstærkede vin AOP Vin Doux Naturel Rasteau
Druesorter
– 50 % af appellationen er grenache noir
– 40 % er syrah, mourvèdre, carignan og cinsault
– 10 % er andre blå sorter og hvidvinsdruer, herunder primært grenache blanc, clairette og bourboulenc
L’Escapade des Gourmets – gastronomisk vinmark-promenade
Hvert år på den 2. søndag i maj fejrer landsbyen Rasteau sig selv og sit blomstrende vinområde med en 5 km promenade igennem appellationens vinmarker. Typisk deltager godt 2.000 glade vin- og madelskere, lokale, såvel som turister, vinmagere, børn, unge og gamle i den solbeskinnede promenade gennem det rå, stenede, vindomsuste og umådeligt smukke landskab. Undervejs samles flokken på 6 stationer med rigelige serveringer af de lokale vine og kulinariske specialiteter. Når glasset og en tilhørende bærestrop er betalt med 36 euro, er alle serveringer på ruten gratis, hvilket tydeligvis ikke stimulerer gæsternes sans for mådehold. Det er 5 km fulde af vin, mad, sang, musik, fest og hygge. Og absolut en anbefaling værd, hvis du har planer om at tage til Sydfrankrig til foråret.
Der er billeder fra l’Escapade og info på fransk på terres-de-lumiere.com.
Skriv en kommentar