Der findes to slags marinerede sild: Gode og mindre gode!
Hvis du er en sand sildeelsker, vil du gerne have, at silden faktisk smager som en fisk, og at den har et fast bid for derefter at smelte på tungen. Mindre sande sildeelskere tilhører typisk den yngre generation (os, under 40), der er flasket op med de billigere, hurtigmodnede sild, hvis smag udspiller sig mellem eddikelagens syrlighed og det tilsatte sukker og eventuelle krydderier.
Med smag af sild er det så som så i de moderne formuleringer, og det er mange mennesker glade for. Ligesom når den konventionelle papkylling banker økokyllingen, og Knorr-béarnaisen den hjemmerørte, i diverse forbrugertest. Hvad der er en god sild kan med andre ord debatteres. Og bliver det ivrigt.
Nærmest som mørk chokolade, om end med en kraftfuld og kompleks fiskelugt, der som nævnt kræver en vis tilvænning.
Uden for diskussion er det imidlertid, at de gammeldags, tøndemodnede sild, besidder en aromatisk dybde, som ikke kan opnås ved den accelererede syremodning. En dybde, der knytter sig til den langvarige enzymmodning (minimum 6 mdr.) i salt, og som forstærkes af sildens først faste, dernæst fint disintegrerende struktur, nærmest som mørk chokolade, om end med en kraftfuld og kompleks fiskelugt, der som nævnt kræver en vis tilvænning.
Men sådan er det også med vin. Når man først er faldet for kompleksiteten i bourgogne og barolo, er det svært at vende tilbage til den ellers umiddelbart charmerende chilenske merlot.
Gammeldags modnede sild produceres af tre virksomheder i Danmark, herunder Lykkeberg, der har leveret alverdens sildeprodukter til danskerne siden 1899. Lykkeberg producerer 15-20 forskellige typer af gammeldags modnede sild, og på billedet er det en rigtigt påskeagtig én af slagsen med orangeskal og forskellige krydderier.
Et stort glas (275 g i drænet vægt) med gammeldags modnede sild fra Lykkeberg koster cirka 40 kr. 200 g (med knap så store fileter) koster 18 kr., og de fleste danske supermarkeder fører mindst én af delene. Du kan læse meget mere om, hvad der gør de gammeldags sild til noget særligt, på sildeelsker.dk.
Skriv en kommentar