En af danskernes foretrukne vine opgraderes til den højeste klassifikation i Italiens vinlovgivning.
Det er muligt, at du længe har syntes, at amarone var noget af det bedste, der kunne opdrives af italiensk vin. Men formelt har vintypen fra venetianske Valpolicella ikke nydt samme betegnelse som fx fætrene i Barolo og Montalcino med flere. Det rådede det italienske landbrugsministerium imidlertid bod på, da amarone i begyndelsen af december sidste år blev udnævnt til landets nyeste DOCG, som er navnet på det højeste statusniveau.
Officiel anerkendelse
DOCG står for Denominazione Origine Controllata e Garantita, hvilket indikerer, at vinene er produceret under den bedste kontrol og under iagttagelse af de strengeste regler, som landet kan byde på. I lyset af de seneste skandaler med blanding af fransk vin i amarone til eksport, klinger det måske en smule hult. Men den officielle anerkendelse betyder alligevel meget for markeder som det amerikanske, hvor mange forbrugere orienterer sig efter oprindelseslandets formelle kvalitetsangivelse, selvom det ikke nødvendigvis siger alverden om, hvordan vinen smager.
Lyserød banderole på ripasso
Fra og med 2008-årgangen kan amarone således smykke sig med titlen og den karakteristiske lyserøde banderole, og det samme gælder lillebroren ripasso, som hidtil har været en uofficiel betegnelse for en vin gæret sammen med kvaset fra amaroneproduktion for at gøre vinen kraftigere. Vinmagasinet Decanter citerer amaroneproducenten Giuseppe Rizzardi for at bifalde klassifikationen af ripasso, fordi han mener, at det kan være med til at mindske risikoen for forfalsket amarone. Det kan vi håbe, han får ret i.
Det er jo flott. Amarone viner er blant våre favoritter.