Økologi. Fra og med 2012-årgangen kan vin fra EU markedsføres og sælges som ”økologisk”. Ligesom det nuværende ”vin produceret af økologisk dyrkede druer” betyder det, at den GMO-fri frugt er dyrket uden kunstgødning og uorganiske skadedyrs- og svampebekæmpelsesmidler. Desuden må det totale indhold af svovldioxid ikke overstige 100 mg/l for tørre rødvine og 150 mg/l for tørre hvidvine. Næsten 3 % af verdens areal med vinstokke er certificeret økologisk.
På engelsk er økologisk vin ”organic”, hvilket minder om det spanske ”orgánico”, mens tysk, fransk og italiensk typisk benytter hhv. ”biologisch”, ”biologique” og ”biologico”. I daglig tale anvendes ofte det lidt mere mundrette ”bio”, hvilket kan være vanskeligt at adskille fra ordene for ”biodynamik”, der også jævnligt omtales som ”bio”. Hold tungen lige i munden.
Biodynamik. Bygger videre på økologiens grundtanke om at bevare vinmarkens naturlige liv og balance. Til det formål anvendes en række homøopatiske præparater, og arbejdet i marken organiseres ifølge en særlig kalender, som tager udgangspunkt i astrologi og månefaser. Til forskel fra økologien rummer biodynamikken også et spirituelt element, der manifesteres i en række rituelle handlinger, hvis formål er at tiltrække og drage nytte af såkaldt ”kosmiske kræfter”.
Biodynamisk vin certificeres af den internationale organisation Demeter (demeter.net) og af franske Ecocert via mærket Biodyvin (biodyvin.com). I forrige uge lancerede 15 østrigske vinmagere deres eget officielt regulerede certifikat ved navn Respekt. På verdensplan følger i omegnen af 750 vinproducenter de biodynamiske forskrifter. De fleste certificeret, andre ikke.
Øko og bio er ikke naturvin. Økologisk og biodynamisk vin kan godt være naturvin, men det siger certifikaterne i sig selv ikke noget om.
Hej Ras,
Bare en kommentar: Ud over regler om svovl, er der også specifikke regler for filtrering og varmebehandling. Jeg mener faktisk at filtrering er forbudt hvis den skal certificeres. Men så er det jo heldigt at svovlgrænsen er så forholdsvis høj, eller..
Jeg har ikke bidt mærke i reglerne specifikt om filtrering og varmebehandling, men du har sikkert ret, for reglerne for økologisk vinproduktion er mange. Følg evt. linkene i toppen af den her artikel: https://hipsomhap.wordpress.com/2012/02/13/okologisk-vin-slaget-om-sulfitterne/. Ras