Typen = farven
- Rosé er navnet på en vintype, som er opkaldt efter sin rosa kulør.
- Der er ingen formel regel for, hvad der er hhv. hvid-, rosé- og rødvin. Dit øje bestemmer typen.
- Rosé får sin farve fra druens skal. Der laves altså primært rosé af blå druer (rødvinsdruer).
- Farven kan også opnås ved at blande rødvin i en hvid- eller rosévin, men det er sjældent nødvendigt.
Sådan laves rosé
- Meget rosé er et biprodukt af rødvinsproduktion. Man lader rosévinen løbe ud af tanken for at ændre relationen imellem den resterende mængde most og alle drueskallerne. Som sådan opnås en kraftigere rødvin.
- Rosé kan også produceres selvstændigt ved at have en meget kort udblødning af farvestof. Men meget af vinens smag og i særdeleshed aroma trækkes ud under den samme proces, så der skal findes en fin balance.
Sådan smager rosé
- Rosé er adstringent, dvs. med sammensnerpende mundfornemmelse, pga. sit inhold af syre og af tannin, som også er det stof, der giver vinen sin kulør.
- Med tanninens rensende effekt er rosé bedre til fed mad end mange hvidvine.
- Da tanninindholdet er meget mindre end i en rødvin, kan man køle rosévinen ned for at opprioritere frugtighed og syrens aktivitet, hvilket gør vinen friskere og saftigere, uden at adstringensen bliver ubehagelig.
Hvad skal jeg købe?
- De fleste roséer er bedst, når de er unge, dvs. inden for et år fra høsttidspunktet.
- De mest berømte rosé-producerende områder er sydfranske Provence, Tavel og Lirac, men også mange spanske regioner har lang tradition for produktion af rosé.
- Orienter dig i forhold til sødme og tørhed, om vinen bobler eller er stille, og i forhold til alkoholindhold som et parameter for vinens tyngde. Spørg din vinhandler.
…sammen loire og CHAMPAGNE for fan….. rasmus Champagne…. !
Ja ok, Loire og Champagne leverer også nogle af verdens bedste roséer. Ok så, måske DE bedste roséer, goddammit 🙂
Rasmus
Jeg elsker roséen fra Domaine OTT og den fra Sainte Roseline 🙂