Hovedstaden oplever disse år et veritabelt vinbar-boom. Fra folkelige feststuer til smånørdede feinschmecker-barer. Fælles for etablissementerne er kærligheden til vin. Temaer, muligheder og fortolkninger er legio. gastro har sendt forhærdet vinbarrotte Rasmus Holmgård på vinbar i København
Da jeg i begyndelsen af 2002 havde min første vagt bag baren på vincaféen Bibendum i Nansensgade, var der kun tre andre vinbarer i København. Det var navnkundige Vinbaren i Dr. Tværgade, Bistro Bacchus i Viktoriagade og Pegasus i Mysundegade. I Bredgade havde Le Sommelier allerede slået sine velformede folder i en årrække, men selvom stedet en overgang kaldte sig for ”vinbar”, har ”restaurant” vist altid været en mere rammende betegnelse. Men ingen var i tvivl om, at alverdens konceptvinkort, BYO, +100-kalkulering, glasvis servering og i det hele taget en folkeliggørelse af det at drikke god vin i byen lå og ulmede lystigt på talrige kreative restauratørers tegnebrædder.
Imponerende opbud
Siden er trenden brut ud i den mest lysende lue, noget københavnsk vinøre kunne have ønsket sig. Godt nok er Vinbaren blevet til en cocktailbar, og Pegasus til en ølbar, men i omegnen af en snes andre vinbarer pryder nu gadebilledet i en af Europas mest gastronomilivlige hovedstæder. Årene med tropisk økonomisk klima har skubbet den folkelige præference fra prutpilsner over lokale mikrobryg og søndenækvatoriale rødvine til stadigt lettere og mere delikate og elegante vine af divergerende herkomst. Den likvidgastronomiske eventyrlyst har været proportional med svinelæderets vellevned, og interessen har katalyseret livskraften hos, hvad der i dag er et imponerende opbud af muligheder for dig, der har lyst til et godt glas ude i det vinøse bylandskab.
Tyk og tynd, høj og lav
De følgende sider indeholder præsentationer af de seks vinbarer, som jeg lige nu synes er de mest interessante – af meget forskellige årsager. At de alle seks er blandt byens nyeste indslag på vinbarscenen, er selvfølgelig en medvirkende faktor til min interesse, men samtidig repræsenterer de valgte steder en betragtelig stilmæssig variation, der udfordrer grænserne for min forståelse af, hvad en vinbar er og skal kunne. En enkelt relevant vinbarkonceptuel satellit får kun følgende selvstændige omtale, idet Sabotøren (www.sabotøren.dk) på Nørrebro venligt men bestemt har frabedt sig at figurere i artiklen. Sabotøren er byens uden konkurrence mindste vinbar, hvis 10 pladser ifølge indehaver Maria Gill er forbeholdt kerneklientellet i nærmiljøet. Ønsket om ikke at blive nævnt blev ytret under ”appel til min menneskelighed”, og jeg håber, Maria vil tilgive mig, at hensynet til gastros nysgerrige læsere i denne sammenhæng vejer tungere. Men jeg skal gerne strække mig så langt som til at fraråde enhver at besøge den politisk bevidste, røgfyldte og økologiske vinbar, Sabotøren, hvor døren ifølge hjemmesiden ellers ”er åben for tyk og tynd, høj og lav”.
De udvalgte vinbarer
Rubrik 1
Terroiristen
Underrubrik
Kenderkræs for bionørder
Brødtekst
Formelt. Terroiristen, baren med Københavns mest tungevridende titel, ejes og drives af Stefan Jensen, som siden 2000 har handlet med vin. Først i virksomheden Winebrokers og siden i Winewise, der i dag varetager importfunktionen for Terroiristen. Terroiristen åbnede i 2008 i en af Nørrebros mest dynamiske og spændende gader, hvor den med sin småflippede og dogmatiske nichetematik faktisk passer som Hans i Grethe til det lokale næringsliv.
Jeg er glad for. Tematikken indikeres allerede af vinbarens titel, og som den veloplyste læser vil vide, så er moderne terroirisme uløseligt forbundet med – nej, ikke Al-Qaeda – idealet om naturlig og minimalinterventionistisk vinproduktion. Som sådan byder Terroiristen på nogle originale, udfordrende, lærerige og også godt gammeldags lækre vinoplevelser med de naturlige vine, ikke mindst med vine fra Slovenien og Friuli, som er husets specialitet. Stefan er en entusiastisk og vidende vært. Alle barens cirka 100 vine serveres glasvis i velvalgt krystal, og du kan supplere det våde med et udvalg af italienske antipasti til rimelige priser.
Jeg er ked af. Med sit fokus på kantede biovine har Terroiristen anlagt en lettere elitær stil, der henvender sig til det rutinerede og kræsne vinpublikum. Det er fint nok, hvis man samtidig gør noget andet for de mere utrænede vinbargæster, men her halter Terroiristen en lille smule. De 3-4 gange jeg har besøgt baren, har der været meget tomt og stille og uden anden stemning, end den jeg selv kunne ryste ud af ærmet. Lidt højere musik og hyggeligere belysning ville gøre underværker.
Samlet indtryk. Terroiristen er et spændende og innovativt bidrag til den københavnske vinbarscene. Vinene og betjeningen er i top. Men der bør arbejdes lidt på at gøre baren hyggelig.
Terroiristen, Jægersborggade 52, 2200 Nørrebro, 22 68 45 05, www.terroiristen.dk
Rubrik 2
Tire Bouchon
Underrubrik
Klassisk fransk kælderhygge
Brødtekst
Formelt. Tire Bouchon, hvilket er fransk for proptrækker, er blevet til som et samarbejde mellem vinhandleren Corentin Bauer fra firmaet Vinea Nordic og Eric Vincent, indehaver af den efterhånden klassiske Pisserenden-restaurant l’Education Nationale, der ligger en veltrænet spytklat fra de to etager, som vinbaren har overtaget fra den tidligere stand-up-bule, KulCaféen.
Jeg er glad for. Atmosfæren på Tire Bouchon er lun, hyggelig og folkelig i et godt møde mellem traditionel parisisk bistro og urban dansk caféstemning. Der serveres et fornuftigt og dynamisk udvalg af vine på glas, primært fra Vinea Nordics glimrende, om end 100 % franske, portefølje, hvilket gør Tire Bouchon til lidt af en temavinbar. Men hvad gør det, når Frankrig lægger inspiratorisk ophav til så mange smukke vine og ditto madretter, af hvilke en snes stykker i veltilberedte, rustikke og nydeligt præsenterede udgaver serveres af Tire Bouchons opmærksomme betjening.
Jeg er ked af. Nogle få bagateller: Tire Bouchon har fået indkøbt nogle ret forfærdelige vinglas af mærket C&S, som det ikke lykkedes mig at tage en tår af, uden at der løb cirka lige så meget ned ad min hage. Heldigvis fik jeg et andet glas på forespørgsel. Jeg kunne givetvis også have fået et nyt bord, hvis jeg havde spurgt, men der var mange gæster, så jeg valgte at beholde min plads i ærgerlig nærhed af den tunge stank, som hver 10. minut undslap opvaskemaskinen. Ikke optimalt, når man gerne vil kunne smage sin vin.
Samlet indtryk. Tire Bouchon er en dejlig, traditionel vinbar, der i sikker og smagfuld stil leverer varen til enhver frankofil vinelsker. Omfatter den præference ikke dig, bør du gå et andet sted hen.
Tire Bouchon, Teglgårdstræde 5, København K, 33 32 17 77, www.tire-bouchon.dk
Rubrik 3
R Vinbar
Underrubrik
Velreflekteret hipsterbar
Brødtekst
Formelt. R’et i R Vinbar står for Restaurationen, som etablissementet er en lille vinøs filial af. I forhold til den velkendte moderrestaurant nogle få skridt oppe ad gaden har indehaverne Lisbeth og Bo Jacobsen skåret konceptet helt ind til benet, og med sine enkle snacks og insisteren på hverken at servere øl eller drinks er R Vinbar lige nu Københavns mest veldefinerede og temafokuserede vinbar.
Jeg er glad for. R Vinbar er moderne og pæn og med en stilren indretning, der med sin minimalistiske æstetik leverer fin support til det skarpe koncept. Der serveres omkring 30 vine på glas fra en indbydende, men også en smule konservativt kurateret liste. Det vender jeg tilbage til. Betjeningen er vidende, engageret og opmærksom, og vinene serveres med et lille nummerskilt med korresponderende ditto på vintavlen. Du kan desuden vælge en vinmenu på tre glas for kun 100 kr. Fedt, men sådan nogle små lækre detaljer.
Jeg er ked af. Det rene, smarte look fungerer godt, når mange mennesker mingler glade rundt, men det kan virke lidt koldt, når der ikke er så mange gæster. Der er ikke altid lige hyggeligt. Og så undrer det mig, at en vinbar, som kan vælge og vrage i sortimenterne hos 1600 danske vinimportører, ikke har flere oversøiske repræsentanter på glaskortet. Bevares, det er ikke mig, der drikker dem, men jeg kender rigtigt mange mennesker, som elsker australsk, chilensk, sydafrikansk, argentinsk etc. Burde der ikke være lidt mere til dem?
Samlet indtryk. Der er tænkt over tingene på denne stilfulde og gastronomisk hippe vinbar, der har masser at tilbyde den kræsne vinentusiast m/k. Decideret lun og folkelig er R Vinbar dog ikke.
R Vinbar, Gammel Mønt 14, København K, 33 14 94 98, www.restaurationen.dk
Rubrik 4
PatéPaté
Underrubrik
Stemningsfyldt folkefest
Brødtekst
Formelt. PatéPaté åbnede i sidste måned, hvor disse linjer for længst var gået i trykken. Det var derfor en smule præmaturt med en decideret anmeldelse af det seneste skud på stammen i Kenn Husteds vinbarimperium, som tillige omfatter Bibendum, Panzón og Falernum. Men da stedet med sine 120 pladser inde og lige så mange uden for på den hotte adresse i Kødbyen er Danmarks største vinbar, skal du ikke snydes for en omtale.
Jeg er glad for. Husteds vinbarer har altid været eksponent for netop den folkelige hygge og løsslupne feststemning, som jeg har savnet en smule på nogle af de andre vinbarer. Det vender jeg tilbage til. Betjeningen er afslappet, personlig og nærværende, hvilket for mig kompenserer fint for det faktum, at ikke alle tjenere er lige velbevandret udi vinens verden. PatéPaté er et interessant sammensurium af idéer og muligheder. En underholdende vinbar med et stort og varieret udbud af vine på glas (cirka 50).
Jeg er ked af. Skal der være abefest på en vinbar? Hvis man går på vinbar for at nyde et virkeligt godt glas vin, lære noget nyt og koncentrere sig om en delikat oplevelse, så er svaret nej. Her kommer førnævnte vinbarer ofte til kort ud på de små timer, hvor luften er tæt af folk og festudstødning. Og så er maden på Husteds vinbarer som regel lige så rustik og upræcis som møblementet, hvilket ikke klinger vanvittigt godt med vinkortets stigende fokus på økologi og lette, sprøde vine.
Samlet indtryk. Et levende, sydende, folkeligt vincirkus med bred appeal og ditto vinkort. Delikatesseforretning, restaurant, bar, selskabslokale og terrasse i ét. Lettere forvirrende. Men festligt!
PatéPaté, Slagterboderne 1, Vesterbro, 39 69 55 57, www.patepate.dk
Rubrik 5
Nimb Vinotek
Underrubrik
Lækkert og velpoleret
Brødtekst
Formelt. Åbnede i 2008 som en del af Løgismoses ambitiøse og (over)modige satsning på at retablere Tivolis historiske kulinariske højborg, og blev i foråret 2009 overtaget af Tivoli. Vinbaren ligger i husets stemningsfulde og rustikt indrettede kælder. Kristian Ploug Jørgensen er vinotekchefen, som assisteres af celeb-sommelier Jacob Kocemba fra restaurant Herman ovenpå i at udvælge vinene til kortet.
Jeg er glad for. Det store kælderrum med det grove møblement indbyder til afslappet vinkalas, men afslører også stedets seriøsitet med de imponerende vinkøleskabe, som udgør væggene i begge sider af lokalet. Lækkert. Glaskortet er ikke prangende, men fint sat sammen, og Kristian Ploug, som har været til stede alle de tre gange, jeg har besøgt Nimb Vinotek, vejleder kyndigt i den eventuelle kombination med barens aldeles udsøgte snackerier. Løgismoses røgede laks er sublim.
Jeg er ked af. Ikke særligt meget. Det er endnu ikke lykkedes mig at dumpe ind på et fyldt og feststemt Nimb Vinotek, som lever lidt af en skyggetilværelse på sin turistadresse over for Hovedbanegården. Det er synd, for der er masser at komme efter – også for lokale gourmeter.
Samlet indtryk. Behagelige og elegante omgivelser til en veltilrettelagt all-round-vinbaroplevelse af høj kvalitet. Men det er bedst, hvis du selv tager dit selskab med. Der er plads til 90.
Nimb Vinotek, Bernstorffsgade 5, Vesterbro, 88 70 00 50, www.nimb.dk
Rubrik 6
The Wine Room
Underrubrik
Kønsløs vinautomat
Brødtekst
Formelt. The Wine Room ligger i stueetagen af det norsk ejede Hotel Twentyseven lige om hjørnet fra Københavns Rådhus. Hotel Twentyseven har 200 værelser og ikke færre end fire tilstræbt smarte konceptbarer til at imødekomme behovet hos hotellets gæster, vildfarne turister og andre sagesløse forbipasserende.
Jeg er glad for. At jeg besøgte The Wine Room i embedes medfør. Men så er det også sagt. Vinbaren består i al sin enkelthed af en række flasker i et fuldautomatisk køleskab med elektrificeret skænkefunktion ved indsættelse af et værdikort, som skal indkøbes i receptionen. Det er en teknik, der vinder frem mange steder i byen, og som jeg derfor synes, det er relevant at omtale. Ikke mindst i disse tider, hvor alle prædiker om at konkurrere på personlighed, nærvær og oplevelse. Hvad fanden skal jeg så med en automat?
Jeg er ked af. At der ikke var nogen til at fortælle om vinene. At den vin, jeg langt om længe fik skænket, var oxideret efter otte dage i åben tilstand (retfærdigvis skal nævnes, at en sød ansat på eget initiativ åbnede en ny og velsmagende flaske). At automatens omgivelser ligner forsiden af et ILVA-katalog fra 1995, komplet med de mest campede dekorationer på borde, vægge, reoler, you name it. De 30-40 vine var for så vidt velvalgte og rimeligt prissatte, men hvad hjælper det, hvis de er oxiderede, og der ingen er til at tjekke det?
Samlet indtryk. The Wine Room er københavnsk vinbarkulturs svar på russisk roulette. Den førerløse vinautomat er i hvert fald både for usikker, upersonlig, kønsløs og stemningsforladt til mig.
The Wine Room, Løngangstræde 27, København K, 70 27 56 27, www.hotel27.dk
De andre vinbarer
Rubrik
Flere nævneværdige vinbarer
Bibendum
Stort vinkort, heraf 50 på glas. Enkelt køkken. Rustik, lun og afslappet indretning. Ditto betjening.
Nansensgade 45, København K, 33 33 07 74, www.vincafeen.dk
Bistro Bacchus
Ærkefransk vinudvalg og stemning. Dynamisk og velvalgt glasliste. Enkelt bistrokøkken.
Viktoriagade 8, kælderen, Vesterbro, 33 22 67 97
El Tapeo
Spansk vin- og tapasbar i hjertet af det gamle København. 24 spanske vine på glas + fint sherrykort.
Peder Hvitfeldts Stræde 15, København K, 33 93 11 66, www.eltapeo.dk
Falernum
Samme vinkort, stil og ejer som Bibendum, dog lidt bedre køkken, der er åbent fra kl. 08 til 22.
Værnedamsvej 16, Vesterbro, 33 22 30 89, www.falernum.dk
Il Senso
+30 italienske vine på glas, primært egen import, og omfattende flaskekort. Enkelt antipastokøkken.
Gothersgade 87, København K, 33 12 87 19, www.ilsenso.dk
Kaffeplantagen og vin
Mere kaffe- end vinbar, men den lille vinliste er pæn og velkurateret og tilbyder seks vine på glas.
Classensgade 11, Østerbro, 32 11 41 14, www.kaffeplantagen.dk
Le Figaro
Samme ejer, vinkort og æstetiske ideal som Bistro Bacchus. Fin udeservering om sommeren.
Willemoesgade 31, Østerbro, 35 38 78 00
Malbeck
Stilfuld vinbar med stringent fokus på Argentina. Dynamisk glasliste. Snackagtig tapasservering.
Istedgade Istedgade 61, Vesterbro, 33 31 19 70, www.malbeck.dk
Panzón
Samme vinkort, stil og ejer som Bibendum. Også her lidt bedre køkken. 11 meter bar + vinudsalg.
Rosenvænget Allé 6, Østerbro, 35 38 98 00, www.panzon.dk
Tango & Vinos
Danseglad argentinsk vinbar. Begrænset vinudvalg af egen import. Enkelt snack- og tapaskøkken.
Herluf Trolles gade 9, København K, 33 32 81 16, www.tangoyvinos.dk
Villa Vino
Imponerende 54 vine på glas med god geografisk variation. Enkelt snackkøkken. Pæn indretning.
Mikkel Bryggers Gade 11, København K, 33 32 17 33, www.villavino.dk
Faktaboks 1
Rubrik
Nej, vi har ikke glemt
Brødtekst
Berntsens Ballade, Mice dj & cocktail bar (tidl. Katz Øl & Vinbar), Vinbaren, Le Sommelier, Umami, Fabio Wine & Cheesebar, OVSA, Casa d’Antino, Tapasbaren, Pegasus og Österreich, som alle lugter en lille smule af vinbar, selvom andre betegnelser nok er mere rammende. Herunder de mindre sexede ”restaurant” og ”vinbutik”, som de fleste af ovenstående da også abonnerer på ganske frivilligt.
Faktaboks 2
Rubrik
Rasmus Holmgård
Brødtekst
Født 1977. Freelancejournalist med speciale i vin og gastronomi. Tidligere vinimportør, kok og tjener, herunder et par år bag baren på Bibendum. Fuldtidsskribent og –foredragsholder siden 2004.
Faktaboks 3
Rubrik
Hvad er en vinbar?
Brødtekst
En vinbar er et sted, hvor du kan opleve nogle spændende vine, uden at det kræver, at du bænker dig til en middag, eller at du investerer husholdningsbudgettet i hele flasker af de valgte dråber. En vinbar har dermed et vist fokus på glasvis servering af vin. I hvilket omfang køkkenet er prioriteret er principielt underordnet, så længe du er velkommen til at nøjes med et enkelt glas eller to. Endelig er en vinbar et etablissement, som har åbent om aftenen og i weekenden for dermed overhovedet at kvalificere til betegnelsen ”bar”.
Skriv en kommentar