Schilcher er en skøn rosévin fra Østrig; den mest solgte rosétype i Norge, men i Danmark fuldstændig ukendt og nærmest umulig at opdrive
Jeg bestræber mig på kun at skrive om vin, som du kan finde på det danske marked. Det plejer at være ret ligetil, for vi danskere kan glæde os over noget, der læner sig op af det rigeste og mest varierede vinudbud i verden. Der er næsten ikke den vin, som ikke kan opdrives, hvis du gider kradse lidt i overfladen på vinmarkedet, fx via internettet. Men også kun næsten, for selvfølgelig er det ikke alle vine i hele verden, som har fundet en af de 1.600 danske vinimportørers gunst. Mere problematisk er det dog, hvis en hel vintype ikke er repræsenteret i Danmark. For hvordan kommer det så nogensinde for en dag, om vi bryder os om den? Så er vi tilbage ved problemet om, om vinhandlere bare skal sælge os den vin, vi allerede kender og vil have, eller om de har en slags ”public service”-forpligtelse til at hjælpe os med at udvide vores vinøse horisont. De fleste vinhandlere er gode til at finde en balance imellem de to principper, og vi bør som kunder være gode til at honorere vinhandlerens indsats for at give os nogle lejlighedsvise, nye oplevelser. Et oplagt sted for begge parter at begynde, er den utroligt lækre, på vore breddegrader dybt hemmelige, østrigske rosévin ved navn schilcher.
Syren er aggressiv og ubønhørligt mundvandsfremkaldende, og de tørre versioner kan som sådan være en voldsom oplevelse for den utrænede vinnyder.
Grapefrugt, rabarber, jordbær og ribs
Nej vel? Det er heller ikke mange år siden, jeg første gang hørte om schilcher, men siden har jeg med stor succes sat tænderne i alle de eksemplarer, som kom forbi min næse. Schilcher er en rosévin, som kan være fra knastør, syrlig, let og delikat til kraftfuld, sød og tung. Den kan sågar være mousserende eller perlende og i enkelte, ekstreme tilfælde endda være en tæt og tør rødvin. Schilcher er navnet på vinens type, og ikke på hverken druen eller det sted, vinen bliver lavet. Druen hedder blauer wildbacher, og schilcher produceres primært i regionen Weststeiermark helt nede ved Østrigs grænse til Slovenien. ”Der skal mere end ét glas schilcher til at lære at holde af vinen”, mente Østrigs mest kendte vinskribent Peter Moser på et seminar i forrige uge, men det har han nu ikke ret i. Med en næse af grapefrugt, rabarber, jordbær, ribs og ofte en mineralitet grænsende til det røgede er der masser af umiddelbar sexappeal i mødet med vinens aromaprofil. En appeal, der allerede er stimuleret af det visuelle orgie i forskellige nuancer af pink, som effektivt ægger til at sætte læberne til glasset. I munden skiller schilcher vandene. Syren er aggressiv og ubønhørligt mundvandsfremkaldende, og de tørre versioner kan som sådan være en voldsom oplevelse for den utrænede vinnyder. En god idé at begynde med en halvtør version, som der findes masser af fra de mere moderne og markedsorienterede producenter. Foruden at være en fantastisk appetitvækker som aperitif før middagen, fungerer schilcher rigtigt fint til mange krydrede retter, fx med orientalsk inspiration.
Hvor finder jeg en schilcher?
Tilbage til problemet med at støve vintypen op herhjemme. Faktisk er det kun lykkedes mig at finde én vinhandler med en schilcher i sortimentet, og det er meget naturligt et firma ved navn Østrigsk Vinimport. En tør og en meget sød udgave kan du købe via hjemmesiden www.oestrigsk-vinimport.dk, og selvom det absolut er bedre end ingenting, er det langt fra optimalt. Den yngste udgave af den tørre version er nemlig fra årgang 2006 og dermed snart tre år gammel. Det bliver en schilcher ikke bedre af. Tvært imod er den bedst i sin pure ungdom og indtil et års tid efter høsten. Der er med andre ord kun nogle få muligheder for at opleve en schilcher i topform: Ring til Østrigsk Vinimport og spørg, om der findes en nyere version i sortimentet (eller prøv lykken med årgang 2006). Hvis du er i Sverige eller Norge, kan du let finde schilcher i hhv. Systembolaget og Vinmonopolet. Sidstnævnte er faktisk verdens største importør af schilcher, der er Norges mest populære rosévin. Så meget desto mere mærkværdigt, at den ikke findes i Danmark. Endelig er der den seriøse løsning, nemlig at tage benene på nakken, ungerne på bagsædet og sætte kursen mod det smukke alpeland i hjertet af Europa. Jeg anbefaler den sidste.
Skriv en kommentar