Den argentinske vinindustri har løftet blikket mod verdensmarkedet, og begaver den opmærksomme med masser af spændende drikkeoplevelser
Argentinsk vin, hvad er det nu lige, der er så interessant ved det? Svaret lader sig ikke indfange af en enkelt sætning eller af et enkelt sæt kriterier for kvalitet, men skal ses i lyset af sin kronologiske, æstetiske, markedsbestemte og økonomiske kontekst. Argentinsk vinindustri version 2.0 barsler i disse år med de første årgange under et nyt økonomisk regime. Investorer fra Frankrig, Italien, USA og andre velbeslåede nationer har pumpet livsnødvendige ressourcer i vinbranchen, efter at jordprisernes bratte fald i forbindelse med den argentinske økonomis sammenbrud 2001 med et trylleslag gjorde investeringen lovende og fremtiden lys. I dag ser vi de første resultater af indsatsen, og det er i sandhed lovende for kommende generationer af eksportsucceser in spe.
Drue for drue kæmper industrien sig tilbage i kampen om de essentielle markedsandele, og det ser ud til at gå den rigtige vej.
Den argentinske nationaløkonomi er stadig voldsomt trykket under sin nu fem år gamle devaluering, men for vinnydere over hele verden har miseren den fordel, at argentinsk vin er billig at importere, og derfor kan sælges til priser, der gør det oplagt at inkorporere vinene i sit ugentlige forbrug. Drue for drue kæmper industrien sig tilbage i kampen om de essentielle markedsandele, og det ser ud til at gå den rigtige vej. Recepten på succes hedder kvalitet, kvalitet og kvalitet! Vinverdenen bugner af middelmådig vin, og til trods for lave lønninger, er det vanskeligt for argentinerne at matche de ultralave produktionsomkostninger i Australien eller de tungt subsidierede sydeuropæiske ditto. Masseproduktion er ikke Argentinas force, når det handler om vin. Nøglen er individualitet, regionalt fokus (terroir), moderne produktionsteknik og iagttagelse af markedets præferencer. Det sidste er noget overraskende nyt for verdens femtestørste vinindustri, som hidtil har kunnet klare sig med at forsyne et forslugent hjemmemarked med underlødigt sprøjt. I dag har argentinerne sjældent råd til at købe landets bedste bud på kvalitetsvin, og eksportfokus er en nødvendighed for de ambitiøse vinvirksomheder.
I dette og de følgende indlæg præsenteres en håndfuld facetter af fænomenet argentinsk vin. For dem, der vil læse mere, kan jeg henvise til producentforeningens hjemmeside på www.winesofargentina.org, mens vi venter på at nogen skriver Den Store Bog om Argentinsk Vin på dansk.
Skriv en kommentar