Tre vinområder i verden konkurrerer om at producere verdens bedste vine på sauvignon blanc-druen. Bloggens udsendte tog en tur til Østrig for at sammenligne 12 af de mest berømte vine fra hhv. Østrig, Frankrig og New Zealand
Jeg er pjattet med sauvignon blanc. Så er det sagt. Om end bestemt ikke altid lige politisk korrekt i det vinøse high society, hvor druen ofte bliver anklaget for at levere for mange fladpandede bællevine med næse af eksotisk frugt og et lille markedsstrategisk restsukkerindhold til at udvide målgruppen med teenagere og eftermiddagspimpende forstadsfruer. Men ligesom en guitar jo ikke er skyld i noget så rædselsfuldt som dødsmetal, står sauvignon blanc selvsagt heller ikke til at bebrejde for storindustriens æstetiske forfald. Hvis er kan laves penge på middelmådig sauvignon blanc, så er der nogen, der gør det. Og når hele sandheden skal frem, så er der faktisk en del af de her 3-for-100-sauvignoner, som også finder vej til mit spisebord, parktæppe eller cykeltaske fra tid til anden. Druen appellerer til en slags ur-præference, min personlige grundsmag, som tænder på associationerne til lune sommeraftener, hylden i blomst, en nyslået græsplæne, hvide asparges, stikkelsbærmarmelade, ærteplanter fra haven og hele molevitten i en sprød komposition, der trækker mundvand helt nede fra knæene og mundvigene godt op om ørene. Og så kan den næsten komme fra, hvor den vil, og koste hvad som helst, som jeg har råd til.
De østrigske sauvignoner er bløde, sødmefulde, frodige, kælne og velskabte, og kunne identificeres på parfume af hvid fersken og sødmen i munden.
Tre forskellige stilarter
En helt anden historie er at sætte sig for at finde verdens allerbedste sauvignon blanc-baserede vin. Vinen, der præsterer en perfekt balance imellem respekten for sit optimale vækststed og druens varietale udtryk uden at tabe den lokale produktionskultur og med en hedonisk kvalitet i eksplosiv stik-mig-et-glas-til-kaliber. I så fald kan intet overlades til tilfældighederne; konkurrencen om æren og pladsen på verdens bedste restauranters faste vinkort er frygtindgydende; og end ikke min ovenfor beskrevne, nærmest lalleglade sauvignon-tolerance tilstrækkelig til at lade andet end det sublime passere nåleøjet. I sidste måned vovede den Østrigske vinindustris repræsentanter modet til at invitere verdenspressen til et kig dybt i glasset på 12 af verdens antageligt bedste manifestationer af sauvignon blancs potentiale på planeten Jorden, og resultatet blev en behagelig cementering af overtegnedes forventning til en måde at kategorisere stilen i de tre deltagende landes vine på. De østrigske sauvignoner er bløde, sødmefulde, frodige, kælne og velskabte, og kunne identificeres på parfume af hvid fersken og sødmen i munden. De franske er skarpt definerede, fokuserede, delikate, elegante, veltrimmede, direkte, mineralske og præcise; kunne identificeres på mineraler og et mælket skær i næsen samt en aggressiv syre. De new zealandske er ødsle, eksotiske, modne, smagsintense, tunge og fedladne, og kan identificeres på næsens eksotiske frugt af ananas, mango og passionsfrugt. Jeg ved det, for jeg identificerede det geografiske ophav for alle 12 vine – alle i årgang 2007, selvom vi smagte dem blindt, dvs. uden at vide, hvad det var for en vin, vi fik i glasset.
Gode sauvignon blanc-repræsentanter
De østrigske værter havde håndplukket fire vine fra det vinområde i New Zealand, der hedder Marlborough, fire vine fra Loire-dalen i Frankrig og fire vine fra det område, smagningen foregik i, nemlig smukke Südsteiermark i det sydøstlige Østrig. At de deltagende østrigske vine var på absolut topniveau, må stå for arrangørernes egen regning, men der er næppe tvivl om, at de har villet vise cremen af cremen. Jeg kender selv de franske versioner godt nok til at vide, at man her virkelig havde gjort sig umage for at finde markedets bedste, tilgængelige sauvignon blancer, som ikke er begrænset til et enkelt eksperimental-fad fra en eller andens kultvinmagers velpedicurerede tagterrase-vinmark, som man skal være oliesheik eller centralafrikansk præsident for at have råd til. Omkring de new zealandske vine var jeg mere i tvivl, og jeg skrev derfor til Sarah Brooker fra vinproducentforeningen i Marlborough, som bekræftede østrigernes seriøse valg: ”Vinene i smagningen er storslåede repræsentanter for new zealandsk sauvignon blanc og fra en exceptionel årgang (2007). Disse vine viser både den varierede smagsprofil og de stilmæssige forskelligheder imellem producenterne.”
Frankrig laver verdens bedste sauvignon blancer
Smagningens kombattanter var altså førsteklasses præmieeksempler på sauvignoner fra de tre landes bedste vækstområder for den spændende drue. Men hvad er så bedst af de tre stilarter beskrevet ovenfor? Ja, den slags er jo som at spørge, om en tenor er bedre end en sopran, eller om Rembrandt var bedre end Picasso. Et spørgsmål og smag. Men med reference til min definition af den perfekte vin, så synes vinene fra Frankrig ikke desto mindre at repræsentere de nævnte dyder med større overbevisning end vinene fra de to andre lande. De new zealandske vine var meget varietale og primære, dvs. de lugtede af den frugt, de var lavet af, og selvom de umiddelbart var lækre, var de ikke særligt komplekse pga. den voldsomme frugtigheds dominans i det samlede billede. Det samme gjaldt for østrigerne, bortset fra at det dominerende element skulle findes i mundens sødme, som gjorde vinene runde og medgørlige, men dermed også med større fokus på denne ene dimension af vinens kvalitet. De franske sauvignon blanc-vine blev vinderne i min notesbog pga. deres fravær af én dominerende stilmarkør. Kompositionen af de bedste sauvignoner fra Loire tillader mange kvalitetsparametre at udtrykke sig samtidigt og ligeværdigt, og det er det, jeg kalder for balance. Balance katalyserer elegance og kompleksitet, og det er to egenskaber, som jeg vægter højt i en vin, der konkurrerer om titlen som verdens bedste af noget som helst. Konklusionen på den interessante smagning er, at vækststedet er afgørende for en god sauvignon blancs smagsmæssige udtryk, og at druen dermed primært er et medium til at kommunikere de kvaliteter, som terroir og vinmager repræsenterer. Og så gælder det altså om at kunne definere sine egne kvalitetskriterier og så smage sig frem til det bedste match. Fik jeg nævnt, at jeg er pjattet med sauvignon blanc?
Didier Dagueneau Pur Sang Pouilly-Fumé 2007, Loire, Frankrig
450 kr., Rosforth & Rosforth, www.rosforth.dk
Stadig træ i næsen, syren ultimativt læskende syre, aromaspektret enormt, frugtig og indbydende. Fantastisk! Fersken og modne stikkelsbær, ristet trænote, smuk vin!
****** (6 ud af 6)
Domaine Henri Bourgeois La Demoiselle Pouilly-Fumé 2007, Loire, Frankrig
239,95 kr., Theis Vine, www.theis-vine.dk
Stilfærdig næse, cool, fast, lille mælketone, mineralsk, nervøs syre, ærlig og levende vin med enormt nærvær.
***** (5 ud af 6)
Domaine Vacheron Sancerre 2007, Loire, Frankrig
200 kr., Rosforth & Rosforth, www.rosforth.dk
Fast, stringent, syrlig, mælket note, mineralsk, tannisk/fenolisk bid, voldsomt adstringent, fin, men ikke særligt åben og generøs, meget ung, flot.
**** (4 ud af 6)
Tement Grassnitzberg Sauvignon Blanc 2007, Südsteiermark, Østrig
160 kr., Østrigsk Vinimport, www.oestrigsk-vinimport.dk
Græsset, velholdt, lækker, kompleks næse, lille sødmefuld kant, flot vin, meget ren og præcis, om end stadig generøs og mild.
***** (5 ud af 6)
Saint Clair Wairau Reserve Sauvignon Blanc 2007, Marlborough, New Zealand
149,75 kr., Bichel Vine, www.bichel.dk
Eksotisk frugt, sødmefuld, syren stikker lidt, munden cremet, ingen voldsomt elegant vin.
*** (3 ud af 6)
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2007, Marlborough, New Zealand
225 kr., Vin etc., www.vinetc.dk
Kraftigt adstringent, smuk syre, meget velholdt, næsen fin og kompleks, om end med et lille anløb til eksotisme.
***** (5 ud af 6)
Clos Henri Sauvignon Blanc 2007, Marlborough, New Zealand
209,95 kr., Theis Vine, www.theis-vine.dk
Fyldig, græsset, eksotisk, men velholdt og i flot balance.
**** (4 ud af 6)
Highfield Estate Highfield Sauvignon Blanc 2007, Marlborough, New Zealand
169,75 kr., Vinhjørnet, www.vinhjornet.dk
Eksotisk frugt a la ananas + græs, pæn, men ensporet, blød og cremet, men med en tyngde, der ikke er graciøs.
*** (3 ud af 6)
Skriv en kommentar