Lad ikke juletidens hjemmebag blive ved vaniljekransene og pebernødderne. Bag dit eget allround-brød til juledagene og nytår. Lige nu er ølandshvedemel højeste mode pga. sine fremragende bageegenskaber og lækre smag.
Juletid er bagetid, men det behøver jo ikke kun at være vaniljekranse og pebernødder, som du finder modet til at selv røre derhjemme. Når du nu gør så meget ud af maden i juledagene og til nytår, hvorfor så ikke også bage dit brød selv? Du ved, hvor meget gladere du bliver af at sætte tænderne i resultatet af din egen produktion. Og det behøver ikke være svært. Hvis ingen begaver dig med en af tidens talrige koge- og bagebøger den 24., kan du altid ty til internettet, der bugner af opskrifter på alskens lækkert bagværk. Både på småkager og kransekage og rugbrødet til julefrokosten, men bestemt også på, hvad man kunne kalde et allround-hvedebrød til både morgen, middag og aften.
Brødet hæver effektivt, men beholder en helt særlig elasticitet, som ikke engang spelt kan levere
Elastisk og fugtigt brød
Det ene år foreskriver trenden, at den slags skal bages af spelt, det næste år emmer, og lige nu er den såkaldte ølandshvede, der er højeste mode. Men det er ikke uden grund, at Camilla Plum og Claus Meyer med flere i den senere tid har slået på tromme for ølandshvedens kvaliteter. Oldtidskornsorten, der siges at stamme fra Sveriges næststørste ø, Öland, minder rigtigt meget om spelt, men har mere protein og blødere gluten, hvilket gør en brøddej med ølandshvede mindre klæbrig end med spelt, og det er faktisk muligt at bage et brød alene med ølandshvede. Brødet hæver effektivt, men beholder en helt særlig elasticitet, som ikke engang spelt kan levere, og det ekstra vand, som skal æltes i dejen, holder brødet fugtigt og spændstigt i usædvanligt lang tid.
Nemt at dyrke
Ølandshvede produceres flere steder i Danmark, fx hos Aurion i Hjørring (aurion.dk) og på Krogagergård på Midtsjælland (www.krogagergard.dk) og på Falslevgård Mølle ved Mariager (www.falslevgaard.dk). Mest tilgængelig lige nu er dog ølandshveden fra Bornholms Valsemølle, som sælges over hele landet i Irma og via Irmatorvet.dk. Møllen får primært sin ølandshvede fra Mønstergård i Østermarie og fra Lille Lærkegård ved Allinge, men flere andre bornholmske gårde har plantet sorten i håb om, at den ville opnå samme popularitet, som det var tilfældet med spelt for nogle år siden. Helt så voldsom har efterspørgslen dog endnu ikke været, fortæller møllens direktør Niels Jespersen, men han spår den alligevel en stor fremtid: ”Ikke alene har ølandshvede supergode bageegenskaber, men den er også nemmere for os på møllen at håndtere, fordi den kun skal afskalles én gang, og ikke to som spelt. Og så har den en dyrkningsmæssig fordel for bønderne, fordi den er genetisk uren, hvilket betyder, at den giver en særligt god ukrudtsbekæmpelse.”
Ganske interessant, det bliver interessant at se om det bliver lige så stort som spelt.
Jeg havde dog håbet på en god opskrift til det gode brød i disse dage?
Godt nytår Rasmus og tak for gode stunder i det gamle!
Hej Frederik
Selv tak! Og ja, det er sjovt at følge modestrømningerne inden for noget så bagenørdet som hvedesorter.
Kan godt se, det ville have klædt mig at garnere indlægget med en opskrift. Men jeg bruger aldrig selv den slags, så det ville bare blive kopi af en andens.
Min opskrift lyder noget i retning af: Køb en røremaskine, vær glad for at håndælte, brug surdej, start dagen før, prøv både med og uden andre sorter end ølandshvede, husk at salte godt, bag så varmt du kan i bunden af ovnen (på en sten, hvis du har).
Lidt mere udførligt lyder det fx hos Lone Kjær: http://lonekjaer.dk/blog/2010/02/fantastisk-br%C3%B8d-med-%C3%B8landshvede/
Nu har du ingen undskyldning for ikke at komme i gang 🙂
R
Det kan lige nævnes at Falslevgård Mølle ( http://shop.falslevgaard.dk/ ) faktisk har deres egen webshop og de sælger deres ølandshvede til en lidt sjovere pris end Irma. Og jeg kan kun give jer ret – Ølandshvede er fantastisk at bage med!