10 tips til din helt egen juleosende kryddersnaps. Det er lettere end at koge et æg. Og langt festligere at indtage resultatet.
1) Du skal bruge en flaske neutral spiritus og nogle krydderier, urter, frugter, nødder eller bær, som bringer dig i julestemning. Hvad du vælger, er helt op til dig.
2) Mange opskrifter nævner Brøndums Snaps Klar som den ideelle base for din kryddersnaps, men faktisk er det bedre med en flaske vodka. Brøndums Klar er smagssat med både kommen og akaciehonning, og hvis du selv vil være 100 % herre over din smagsprofil, er du nødt til at vælge en grundspiritus, som er fuldstændig neutral. Vodka er det produkt i daglighandelen, der kommer tættest på den beskrivelse.
3) Lav din snaps i et sylteglas, så det efter udtrækningen af smagsstoffer er let at styre, hvor mange urter etc. du vil have liggende i snapsen. Mange frugter, bær og nødder med flere svulmer op i væsken og kan være svære at få ud af en flaske. Med sylteglasset har du fuld kontrol.
4) Udtrækningens effektivitet er afhængig af størrelsen af overfladen på dine smagsgivere. Overvej derfor nøje, hvor meget du vil findele, knuse eller på anden vis manipulere med overfladearealet.
5) Smag på din snaps hver dag (it’s a dirty job, but someone’s gotta do it), så du har kontrol med, hvor kraftigt smagsudtrækket er. Det handler ikke om, at der skal trækkes mest muligt ud af smagsgiverne, men at det skal smage lige tilpas. For lang udtrækning kan gøre snapsen bitter.
6) Regn med, at snapsen skal trække et sted imellem 3 og 7 dage.
7) Det er spændende at vente endnu længere, skifte beholder, søde, hælde på træ etc., men det gør ikke nødvendigvis snapsen bedre. Du må prøve dig frem.
8) Filtrer snapsen gennem et viskestykke eller kaffefilter, før du hælder den på flaske.
9) Efter filtrering og flaskning kan din snaps opnå yderligere kompleksitet ved at blive opbevaret mørkt og køligt, indtil du ikke kan vente længere. Smag den jævnligt, så du finder den perfekte lagringsperiode til din næste produktion.
10) Det’ jul, det’ cool, og ingen skal fortælle dig, hvad der er ægte jul for dig. Hvis det er chili, ingefær og puddersukker, så brug det. Skal der appelsinskal og nellike til, er du tættere på et klassisk udtryk for julesnaps. Men hvad med kaffebønner, kanel, koriander, kardemomme, vanilje, anis, citron, lakridsrod, hasselnød, sort peber, enebær, æble eller sågar gran, hvis du vil holde jul på nynordisk? Anything goes. God fornøjelse med det.
Skriv en kommentar