Hvor der er rent kulturelle årsager til påskens traditioner for æg, karse, rejer, sild og brændevin, er der en vis naturlighed i vores efterspørgsel på lammekød til påske.
Påsken falder nemlig lige midt i den periode, hvor fårene læmmer, hvilket betyder, at vi kan lige kan nå at slagte de første spædlam i tide til påskebordet. Når de små lam er 6-8 uger gamle, vejer de 10-15 kg, og deres spisekvalitet bliver ikke bedre.
Ikke desto mindre er de 1,5-2 kg lammekød, hver dansker årligt sætter til livs (ud af cirka 100 kg kød i alt) ofte frosne efterårslam eller blandt de godt 7,5 millioner kg lammekød, vi hvert år importerer fra New Zealand, Storbritannien, Chile, Irland og Tyskland. Importen er blandt andet nødvendig, fordi den danske fåreavl er sæsonbetonet og dermed ikke leveringsdygtig i alle de påskelam, vi gerne vil spise.
Fenalåret er smagsintenst og lugter dragende og dybt af røg, flint, læder, tobak og ja, stadig af lam.
Mineslund ved Kalundborg på Vestsjælland kan godt levere danske påskelam, og det til trods for at bedriften har specialiseret sig i økologisk planteavl og produktion af stude til slagtning. De økologiske lam køber man derfor fra Svanholm Gods og fra fåreavler Jesper Hansen i Dalmose på Sydsjælland. Dyrene slagtes på et økogodkendt slagtehus i Bjergsted, men forarbejdes på Mineslund til en lang række rene kødudskæringer og diverse pålægsprodukter, som kan købes via netbutikken på Mineslund.dk.
Fenalår og rullepølse
Særligt stolt er ejer og daglig leder, Eirik Vinsand, af det saltede, røgede og tørrede lammelår, der på stedet går under titlen ”fenalår” og dermed afslører Vinsands norske aner. Fenalåret er smagsintenst og lugter dragende og dybt af røg, flint, læder, tobak og ja, stadig af lam. Den salte smag skriger på en solid øl og et lille stykke nybagt rugbrød. Det samme kan siges om den fine lammerullepølse med hvidløg, persille og peber, som ikke desto mindre er mild, velafstemt og behagelig.
Fenalåret koster 300 kr./kg uden ben og rullepølsen 200 kr./kg. Kiloprisen for lammekølle er 170 kr., og du skal regne med at slippe 425 kr. for hel kølle med ben. Det er rundt regnet det dobbelte af standardprisen for importeret, konventionelt lam fra frost i supermarkedet, men her får du til gengæld en smuk og ekstremt velsmagende, mild og saftig lammekølle fra et dyr, der har levet et anstændigt liv, før din tilberedning afgør, om det også blev en anstændig død. Steg til 65 grader, og lad hvile i 20 minutter. Så har I begge gjort jeres.
Skriv en kommentar