Vinene fra Californien er store, muskuløse og veltrænede, men savner finesse og friskhed
Det er ikke særligt præcist at karakterisere et vinområdes kvaliteter med et enkelt eller sågar en håndfuld ord. Men selv uden reference til statens celebre guvernør opsummerer ovennævnte egenskaber meget godt min oplevelse i forbindelse med den præsentation af californisk vin, som fandt sted i København tidligere på dagen. Den Amerikanske Ambassade lagde lokaler og ikke mindst sikkerhedsforanstaltninger til en ambitiøs holdopstilling af 44 udvalgte vine fra 20 forskellige producenter – langt de fleste med en vis anerkendelse i bagagen. Efter en venlig, men bestemt og fuldbyrdet kropsvisitering kunne de fremmødte sommelierer og repræsentanter for pressen boltre sig frit på to borde, hvoraf det ene var reserveret til vine under 100 kr. Det andet bord begyndte ved 150 kr. og sluttede ved 6-700 kr. Her skal vi altså op for at finde de bedre californiske vine anno 2009 – et resultat af et boomende amerikansk vinmarked, som til trods for klemte tider tilsyneladende ikke har problemer med at afsætte et rummeligt vinbudget fra husholdningskassen. Kombineret med et eksportmarked, som sidste år steg med 6 % og dermed rundede den nette sum af én milliard dollars, kører det tilpas godt for de amerikanske vinproducenter til, at vi næppe ser priserne krisedykke lige foreløbigt. 90 % af vinen fra USA produceres i Californien.
Men ifølge min notesbog, var alkoholen og den medfølgende sødme for dominerende til at tillade frugtens rene aromaer at komme til udtryk i rigtigt mange af vinene.
For meget alkohol og sødme
Tilbage til Schwarzenegger, og til hvordan sådan en karl mon smager. Det kan faktisk være meget anvendeligt at overføre egenskaber ved den menneskelige natur til beskrivelse af vin, fordi det er associationer og referencer, som vi er trænede i at lægge mærke til og derfor med det samme kan tillægge en værdi. Der findes randområder, som overskriftens ”muskuløs” og ”veltrænet”, der måske ikke er helt klart for enhver, mens selv mere abstrakte begreber som ”imødekommende” eller det modsatte ”knibsk” eller ”afvisende” sikkert vil give mening om en vin for de fleste. Når jeg påstår, at de californiske vine ved smagningen var store, muskuløse og veltrænede, så er det et forsøg på at finde nogle relativt værdi-lette ord, som for en person, der godt kan lide kraftige vine, vil være positive, mens de nok vil afskrække personer, som foretrækker lette og delikate vine. Og det er sådan set også hensigten. Mange af de 44 vine på smagningen havde alkoholindhold omkring 15 %, og hvis vinen skal være i nogenlunde balance, kræver det selvsagt en tilsvarende velvoksen proportionering af vinenes andre elementer, dvs. frugt, syre, og tannin for de rødes vedkommende. Alkoholindholdet kommer, som du ved, fra det sukker, som akkumuleres i druerne under modningen. Det er med andre ord klimaet, som bestemmer alkoholindholdet. Vinens balance skabes ved at træffe en række valg både i mark og kælder. Kombinationen af frugtens egenskaber og vinmagerens idealer og tekniske formåen afgør slutproduktets kvalitet. Om vinene, som jeg skriver, savnede finesse og friskhed – et hyppigt biprodukt af frugtens fremskredne modenhed, er selvfølgelig et fortolkningsspørgsmål. Men ifølge min notesbog, var alkoholen og den medfølgende sødme for dominerende til at tillade frugtens rene aromaer at komme til udtryk i rigtigt mange af vinene. Det stiller store krav til anvendelsen og ikke mindst til serveringen af disse vine, som du kan læse mere om andetsteds på bloggen.
Mere californisk følger
Ugens californiske smagning er selvfølgelig kun et meget lille udpluk af de amerikanske vine, som findes på det danske marked. I næste måned begiver avisens udsendte sig en tur igennem det californiske vinland, og jeg lover at vende tilbage med en masse positive, konkrete tips og idéer til den bedste måde, du kan udnytte californisk vin på. I mellemtiden kan du blive klogere på emnet via www.discovercaliforniawine.com, som er et oplysende og meget brugervenligt site, om end, som altid, på engelsk.
Skriv en kommentar