Bag-in-box, BIB, brikvin, tetra pak eller slet og ret papvin. Det er svært at få noget, der begynder med ”pap” til at klinge af middelhavsromantik og stor gastronomi. Men vinen behøver bestemt ikke fejle noget, bare fordi den skal transporteres hjem til spisebordet iført diverse variationer over temaet ”karton”. Hver 4. glas vin, der skænkes i Danmark, kommer ud af en papkasse. Her er 11 ting, du bør vide om papvin.
1) Papvin, BIB eller brik? Papvin er en bred betegnelse for vin solgt i karton. Bag-in-box, også kaldet BIB, er en pose af folie eller klar plast med en lille tappehane i en papkasse, typisk med 3 liters indhold. Brik/Tetra Pak er en ½- eller 1-liters-papkarton a la en juicekarton, med eller uden plastlukning.
2) BIB er miljøvenlig. Ifølge forskerne bag sitet betterwinebetterworld.com efterlader vin i bag-in-box sammenlignet med vin i flaske 55 % mindre CO2-fodaftryk og 85 % mindre affald målt i vægt.
3) BIB-vaner. BIB er for modne mænd med stor tørst. Ifølge WineNation Research vælger mænd BIB 43 % oftere end kvinder. Vindrikkere over 55 år vælger BIB 40 % oftere end dem under 55. 30 % af BIB-købere drikker vin hver dag.
4) Papvin kan være noget sprøjt. Med 2 millioner solgte liter om året er en fransk vin ved navn Pinard alle tiders mest solgte papvin i Danmark. Den emballeres direkte i en papkarton og er altså ikke en bag-in-box. Pinard er fransk og kan oversættes til noget i retning af ”rævepis” eller slet og ret ”sprøjt”. Alkoholindholdet fejler dog ikke noget.
5) Mere vin for pengene. Som nedenstående regnestykke viser, får du op til 40 % mere eller bedre vin for pengene ved at købe vin i bag-in-box, fordi udgifterne til transport, indpakning og afgifter er mindre per enhed vin, end de er for samme enhed i glasflaske. Hvis du fx betaler 35 kr. for 75 cl vin i flaske, går kun omkring 13 kr. til at betale producenten og forhandleren for selve vinen, mens det tal er oppe på over 18 kr., altså små 40 % mere, når vinen er emballeret i bag-in-box.
75 cl vin a 35 kr. (eksempel) flaske BIB
Vinafgift 8,26 8,26
Emballageafgift 0,80 0,25
Transport 2,00 0,50
Pap + folie + tappehane – 0,75
Glasflaske 2,00 –
Prop eller skruelåg 1,50 –
Etikettering og tapning 0,40 0,10
Moms 7,00 7,00
Produktion og detailavance 13,04 kr. 18,14 kr.
Vin per krone 100 % 139 %
6) Problemer med og fordomme om BIB. Har du fået nok, eller skal du liiige have et enkelt glas til? BIB kritiseres for at gøre det sværere for forbrugeren at kontrollere, hvor meget vin man har drukket, når man ikke kan se mængden svinde, som man kan i en glasflaske. En anden kritik går på, at BIB giver adgang til en mængde vin svarende til 4 flasker på en gang, og der er dermed ikke nogen logisk grund til at stoppe med at drikke efter de første 75 cl. Snarere det modsatte. Nogle mennesker tror, at kun kedelig vin sælges i BIB. Det er forkert. Mere præcist er det at sige, at BIB typisk er billig vin. 120 kr. for 3 liter er lig med 30 kr. per flaske. Det får man ikke stor kunst for.
7) Papvin uden prop. En vin har ”prop”, når den er inficeret med stoffet trikloranisol, forkortet TCA. Det lugter jordslået, af sur karklud eller våd hund. TCA er et biprodukt af nogle mikroorganismers liv i korkegetræets bark, som korkpropper produceres af. Hvis der er en korkprop i flasken, er der risiko for TCA/prop. Den eneste måde at undgå risiko for prop på er at købe vin, der er lukket med plastikprop eller skruelåg, eller som er pakket ind i papkarton eller som bag-in-box.
8) Hver 4. glas vin i Danmark kommer fra pap. Men flere andre steder er de endnu gladere for BIB’en. Her er en liste over BIB’ens andel af det samlede detailmarked i et lille udvalg af lande:
Markedsandel af bag-in-box
England 6 %
USA 20 %
Danmark 25 %
Frankrig 34 %
Norge 55 %
Sverige 60 %
43 ud af de 50 mest solgte vine i Sverige er bag-in-box
9) Tapning af BIB. Vin, der skal tappes på bag-in-box i Danmark, transporteres fra producenten i en anden bag-in-box, nemlig i en 24.000-liters såkaldt flexibag. Vin på bag-in-box er tilsat nitrogen for at modvirke oxidering. Af samme grund pumpes vinen mellem tankene og i tappeanlægget vha. nitrogentryk. Det tager 1-3 sekunder at tappe en 3-liters-BIB. Globus Wine i Brøndby kan tappe 48.000 liter vin på BIB i døgnet.
10) BIB er bedst
– når du har virkeligt mange gæster
– når prisen er vigtigst
– når du er på skovtur, i parken eller på båden
– når vinen skal holde sin temperatur
– når du bare skal have et enkelt hyggeglas fra køleskabet et par gange om ugen
11) Holdbarhed for BIB. Uåbnet: 12-15 måneder fra tappedato (angives på kassen). Åbnet: 4-6 uger (afhængigt af temperatur og vintype). I køleskabet i dit sommerhus: Overraskende kort tid …
Skriv en kommentar