Martin Nordkvist, 149,95 kr.
Lindhardt og Ringhof, 224 sider, 13×21 cm, udkom 31. oktober 2013
Det er altid fedt, når gode folk har noget på hjerte og finder tiden til at dele det med os andre. Vin & mad – og hvad der virker rummer for så vidt masser af udmærkede betragtninger fra Martin Nordkvist, der til daglig er vinhandler i firmaet Østjysk Vinforsyning. Den er bygget op som et opslagsværk med ordforklaringer på alt fra Auslese til ål, men her går det desværre galt for mig (eller bogen). Forordets annoncerede tema om sammensætning af vin og mad berøres i mange af de små ordforklaringer, der typisk andrager 1-3 sætninger, men vi kommer aldrig rigtigt i dybden med emnerne. Bogen vil forklare alt for mange ting på samme tid, og ender med at blive overfladisk. Prikken over i’et er de afslutningsvise årgangstabeller og listen med den bordelaise 1855-klassifikation, som efter min mening begge hører til blandt vinverdenens mest ligegyldige oplysninger. Vindrikkere, for hvem det er vigtigt, at 1991 var en 1-stjernet årgang i Veneto, ved formentlig i forvejen langt det meste af det, Nordkvist beretter i resten af bogens leksikale gennemgang. Synd, at ordforklaringerne bliver lidt for korte, for der er faktisk en hel del gode, håndgribelige og direkte anvendelige småtips og tanker strøet ud over de 224 sider.
Vin & mad – og hvad der virker
10. december 2013 af Holmgård
Lagt i Artikler | 1 kommentar
En kommentar
Skriv en kommentar Annuller svar
-
Kontakt og kort
Rasmus Holmgård rh@holmgards.dk
+45 26 29 21 26
Ryesgade 30 C, baghuset
2200 København N
Vis på et kort
Læs også
> mad+medier
viden, netværk, inspiration
> Winephotos.eu
my wine photos
> Bageriet i Ryesgade
vinsmagninger og gastrokurser-
Nyeste indlæg
Artikelarkiv
- Den, der gemmer til natten …
- If you can’t make it, FAKE IT
- 5 forudsigelser for 15
- Hver dansker drikker 55 flasker vin om året
- Vinguide til din nytårsmiddag
- Vinnyhed fra den gamle verden
- Vinbar udpeget som Gazellevirksomhed
- Scan vinkortet på restauranten
- Vin fra pap
- Drik dansk
- Besøg på vingården
- Smag, land eller drue?
- Spyt det ud
- Anmeldelse: Den Store Vinbog
- Flerfarvet festivaløl
- Har korken prop?
- Danske sommervine
- 68 år, frisk og lækker
- Jim og Tonny
- Hvad er gin?
- 8 x gin + 5 x tonic
- 10 ting, du troede, du vidste om vin
- Danmarks bedste frugtvine
- Svindelhistorie er god vinjournalistik
- Ny vin fra gamle stokke
- Zi’fandel til din sommergrill
- DM i blindsmagning
- Vinbarens død
- Franske vine er sure og tynde
- Det danske vinmarked 2014
- Ny viden om druesorter
- Skumtoppen nytår 2013
- Hvor sød er vinen?
- Haps en snaps
- Sæt krydderi på tilværelsen med en julesnaps
- Lav din egen julesnaps
- En akvavit er en snaps, men ikke alle snapse er en akvavit
- 7 nye vinbøger på dansk
- Vin 2014
- Din vin – sådan vælger, smager og nyder du din vin
- En duft af champagne
- Vinene fra Rhône
- Vin & mad – og hvad der virker
- Vinpusheren – kogebog, vinoplevelser og rejsetips
- Smag på vin
- Ikke al champagne er fra Champagne
- Arvid er Europas bedste vintjener
- Kathrine Larsen, Master Sommelier
- Hvad er en sommelier?
- Fire Alsace-druer til fire efterårsretter fra Le Sommelier
- Det er klassisk, men det dur
- ROM 1: Fra rør til rom
- ROM 2: Til fest og farver, mixing og meditation
- ROM 3: Romtoppen
- Svin og vin i Østrig
- Pas på dyre vinmenuer
- Danmarks Bedste Smørrebrød
- Den er fin med kompasset
- Tonsvis af velsmag
- Sukkergrise, festaber og sommersild
- Danskernes sommerlige vinvaner
- Temperer din vin i balance
- RF13#10: En ordentlig bønne
- RF13#9: Phars deller
- RF13#8: Boutiquens blåbær
- RF13#7: Frankofile fristelser
- RF13#6: Himmel eller Hellmann’s
- RF13#5: Festivalens nye italienske økovine
- RF13#4: Appetizer – 5 federen og 5 nederen
- RF13#3: Den nye Food Court
- RF13#2: Maden til musikken
- RF13#1: Haché Gourmet Burgers
- Småt og godt – vin til tapas
- Ost og vin: Rævepis eller englesang
- VM-vinen skal da være fra Brasilien
- Luksusproblem: Hvad drikker man til kaviar?
- Barolo – beundringsværdig og besværlig
- Vin og vås på danske vinblogs
- Bodegas Chivite
- Navarra tilbage på førsteholdet
- Elegante Oregon-pinoter og muskuløse Washington-syraher
- Vin med klumper i
- Sol og varme er vinens fjender
- Smag vinen blindt
- Tag imod et godt råd om vin
- Cahors 2.0: Bamsede malbec-vine
- Flere vinproducerende berømtheder
- Fransk films vinøse enfant terrible
- The Godfather of Celebrity Winemakers
- Fra Bodegas til Banderas
- An Englishman in Chianti
- Misteltoe and Wine
- Nye vinde over Château de Cayx
- Kendte navne på etiketten
- Message in a bottle
- Boblevinens dos and don’ts
- 15 bud på årets nytårsboble
- 5 grunde til at du drikker bobler til nytår
- 5 mest populære champagnespørgsmål
- Julevinens dos and don’ts
- Status og forudsigelser for vinåret 2013
- Vinen til din julemiddag
- Pas på sukkeret i din julevin
- Freestylehaps en skaldyrssnack
- Chilensk vin til moderne skandinavisk mad
- Smagen af en farve
- De lækre unge og de smukke gamle
- Rasteau – råstyrke fra Rhône-dalen
- Medaljer ved Dansk Vinshow 2012
- Færre medaljer til danske vine trods højere kvalitet
- Skumstiv
- Bobler i utide
- Love is in the air
- Velsmagens egen rus
- Er vinen øko eller bio?
- Hvad er naturvin?
- Stop naturvinshysteriet
- Så kold skal rødvin være
- Rødvin – drik den kold
- Ægte dansk håndværksis
- Hvor sød er vinen?
- 10 grunde til at starte en vinklub
- Chablis – mellem frugt og mineralitet
- Ingen påske uden æg
- Rulle og kølle – to lækre lammeklassikere
- Knæhøj økokarse
- Rejemad med bid
- Lykkelige sild som i gamle dage
- Dansk æblebrændevin til påskesilden
- 10 gode forårsvine
- Vin smager forskelligt for forbrugere og vineksperter
- Toscanas tre store vine
- Kan modelskibe være porno?
- Økologisk vin – slaget om sulfitterne
- Er californisk vin gastronomisk vin?
- Vinåret 2012 – anden del
- Vinåret 2012 – høje priser, bæredygtighed og eventyrlyst
- 10 gode råd om vin til nytår
- 10 tips til julevinen
- Op på snackkulturen
- Grand cru Alsace vs. grand cru Saint-Émilion
- Guide til varme alkoholdrikke
- Køb en ordentlig portvin
- Hvad betyder vinens gardiner?
- Køb vin fra de små
- Sådan smager du på vinen
- Fremgang for dansk vin
- Majssæson
- Médoc tilbage i varmen?
- Noon Winery
- Brunello ifølge månen
- Kvinder og vin
- Alkohol – et spørgsmål om nydelse
- Konsulentvældet – svir eller svøbe?
- Værtens bedste vine
- Seks skarpe til skribenten
- Vin vs. etiket
- Moscato: Den er god nok – køb bare den billige!
- Intense hvidvine fra Østrig
- Italien overhaler Chile
- Findes der særlig ”sommervin”?
- Moscato d’Asti – verdens bedste discountvin
- Vin fra Rumænien – 2. del
- Tag det køligt
- Vin fra Rumænien – 1. del
- Vin til forårsgrønt
- Rhône rocker!
- Vores fokus i maddebatten er en skandale
- Saftige sommervine fra Valpolicella
- Hvorfor skal vin være så dyrt på restaurant?
- Irmas økogrød
- 10 gode vintervine
- Hverdagsgodter fra Irma
- Magasin Mad & Vin
- Amarone: Nørdernes prygelknabe og amatørernes sikre vinder
- Drik vinen i sin ungdom
- Husets bedste vin
- Er Pingus prisen værd?
- Kaviar – en æggende affære
- Smuk kirsebærvin fra Lolland
- Hvedemode
- Når sukkergrisen glammer
- Hvad drikker man til leverpostej med rødbede?
- Nye bøger: To nordiske mursten under træet
- My rye bread story
- Rødt fra Roussillon
- Vintercreme og julemuscat
- Vilde tyre og lyserøde flamingoer
- Bogen: Vinene fra Languedoc-Roussillon
- Vin doux naturel
- Ny dansk bog om amarone
- Onlineguide til billigbordeaux
- Portvin? Ellers tak!
- Den smukke årgang 1977
- (4) Ny nordisk mad og venstrebredsbordeaux
- (3) Asiatisk og tør, hvid bordeaux
- (2) Bistromad og højrebredsbordeaux
- (1) Bordeaux til modemad
- Seriøs zinfandel
- Er gammel vin kommet for at blive?
- Nordiske trøfler
- Vin til lufttørret skinke
- Gastronomi er ikke fin mad
- Vinens skelet
- Nye toner i Cahors
- Er vinen nu også tør?
- Spændende vine fra Sydvestfrankrig
- Er der et liv efter noma?
- Fuld blus på danske madbloggere
- På fire hjul
- Kør på vinferie
- Rhône: Rasteau endelig forfremmet til cru
- Gratis vinbøger på nettet
- Første verdensmesterskab i sauvignon blanc
- Alkohol-lette vine vinder accept
- EU siger nej til økologisk vin
- 50 oste, du skal smage, før du dør
- Shaken – not stirred!
- Jordskælvets konsekvenser for Chiles vinindustri
- Bordeaux Supérieur = superbordeaux?
- Chiles specialitet: Carménère
- Køl din rødvin
- Chile: Smag bjerget
- Chile: Udfordringen
- Chile: På danske læber
- Vin er da fra Indien
- Vinapps til iPhone
- Top-bourgogne afpresset med trussel om forgiftning
- Vinfejl på verdens bedste restaurant
- Hvad er mineralitet?
- Forårsvin fra Alsace
- Kina er vinindustriens nye Eldorado
- aov.dk – ”alt om vin” for private og professionelle
- Rødvin forbedrer dit sexliv
- Béarnaisebølgen
- Wine Library TV – den vinøse online-evangelist
- Amarone forfremmet til DOCG
- Maratonløb for gourmeter
- Boykot sydeuropæisk vin?
- Boblende optimisme
- Ny forening for vinkendere
- Sydafrikas 39 bedste vine
- Malbec med mere
- 129 argentinere (2007)
- Verdens bedste bøffer
- Nye højder
- Rolland-effekten
- Argentina 2.0 (2007)
- Rød alsace stadig for tyndt (2007)
- Gewürztraminer
- Hot and not i Alsace (2006)
- Trøffeltid
- Det grimme i det skønne
- Vinfiduser
- Bag-in-box
- Friske tips fra Bordeaux
- Vinturist i Bordeaux
- Vi sparer på skummet
- Føtex snyder med vinprisen
- Dänemarks bester Wein
- Hellere to skidt end en kanel
- Sådan skal vinen opbevares
- Hvilken vin byder du uventede gæster?
- Danmarks bedste vin
- Herman holder 100
- Overskrifter snyder
- Når vin smager bedst
- There can be only one (brød)
- Flere vinbarer i København
- På vinbar i København
- Ny flot bog om Vinmagerne i Toscana
- 130.000 flasker ”falsk” amarone solgt i SuperBest
- Underskriftindsamling for at skåne Mosel for motorvejsbro
- Sydafrikas vintabu: smagen af brændt gummi
- Dansker er den 3.-mest magtfulde person i vinens verden
- Portugisisk sommelier i Danmark
- Yquem – kongen af sødt
- Vin til vildt
- Årets jagtvin
- Ingen bøf uden mord
- Man skal vide, før man kan nyde
- Chokolader
- Tør rødvin til chokolade
- Vin til grønt
- Reductionism and the understanding of pleasure
- Vi drikker mere vin og mindre øl
- Riesling – en prinsesse på sin ært
- Hvad drikker man til jordbær?
- Verdens bedste sauvignon blanc
- Tørre facts om rosé
- Et studie i pink
- Hvorfor bliver vinen pink?
- Rigtig rosé vs. falsk rosé
- Rosé og den søde kløe
- Vejen for europæisk vin
- Læserbrev til Sélection
- Schilcher – det sure med det søde
- Portugisisk vin i Danmark
- Kulturforskel: Is big beautiful?
- Dygtige producenter
- Californisk vin i Danmark
- Solbrygget is-te
- Lang vinweekend i Oregon
- Schwarzenegger-vin fra Californien
- Årgangsvin fra Bordeaux
- Færre vine med ”prop”
- Hvidvine fra det nordlige Rhône
- Frankrig overhalet af Chile – sådan da
- Rødvin og hovedpine
- Vin på vulkaner
- Kork, skruelåg, plastik eller glas
- Hvornår og hvorfor dekantere?
- Østrigsk rødvin mangler lige det sidste
- Små forskelle, store drømme
- Hotelbyggeri med omtanke
- Virksomheders ansvar
- Toscana på vinøs charmeoffensiv
- Toppen af Chile
- Rødvin fra Loire
- Rabat uden oplevelse
- Flot californisk pinot noir
- God bordeaux er sjældent billig
- Det danske vinmarked
- Skål for Obama!
- Reduktionisme og forståelsen for nydelse
- Her finder du de smukkeste glas
- Det perfekte glas
- Tømmermænd og liderlighed
- Bag om boblen
- Ægthed vs. velsmag vol.1
- Vi er uærlige om vores vinkøb
- Gastronomique Lyon
- Må man blande to vine?
- Botrytis – når råddenskab er ædel
- Vindanmark 2009
- Julefrokost med kultur
- Østers – et gastronomisk kultfænomen
- Bordeaux – dynamik og paradokser
- Mad til vinen
- Vin til maden
- Bag om sydafrikansk vin
- Det skandinaviske køkken
- Politikens øko-demagogi
- Én på trynen. Om trøflen.
- Ny bog: Vinene fra Bourgogne
- Hjemmelavet er altid bedst
- Vinkunstneren Dagueneau er død
- Vin og design
- Vin til kvinder
- Stadig verdens bedste syrah
- Ufedt mælkefedt?
- Shiraz is a shiraz is a shiraz
- Australsk på risten
- Rhône, rund, rask og robust
- Porre me another
- Danskernes syn på vin
- Old is the new new
- Champagne-paradokset
- Spyt = kvalitet?
- Pris = kvalitet?
- Effekt = kvalitet?
- Safterne stiger i Østrig
- Tak, spidskål
- Terroirisme
- Ost af ged fra Loire
- Skyd papegøjen
- Berlin Tasting 2008
- Smager økoæg bedst?
- Building a bridge to asparges
- Børn på restauranter
- Hvorfor kan vi pludselig lide rosé?
- Aspargestid
[…] > Martin Nordkvist – Vin & mad – og hvad der virker […]