For at få at mest mulig nydelse ud af en god vin, er det vigtigt at kunne sætte den i et vist perspektiv. Det hjælper flere og flere vinuddannelser i Danmark både professionelle og private med
Gang på gang bliver et bevist både inden for hjerneforskning og ved hjælp af psykologiske og sociologiske undersøgelser, at vi mennesker finder større nydelse i at opleve ting, som vi har et forudgående kendskab til. Det gælder både andre mennesker, musik, billedkunst og mad og drikke med mere. Eller sagt på en anden måde; den sansede oplevelse bliver beriget af den intellektuelle del af oplevelsen. Anvender vi den erkendelse på vores forståelse for vin, betyder det, at vi ikke får den optimale oplevelse af at drikke en vin, som vi ikke kan sætte i en form for perspektiv, fx geografisk, i forhold til typen eller noget så simpelt som prisniveau. Man kan indvende, at det ikke har indflydelse på vinens smag, at man har en forståelse for dens ophav, men det er en sandhed med modifikationer. For vinen smager ikke af noget, før en eller anden beslutter sig for at sætte næse og mund til kalorius, og den oplevelse, som følger, er i høj grad påvirket af disse eksterne, intellektuelle faktorer. Groft sagt er det forskellen på ”udtryk”, dvs. det, som vinen smager af, og ”indtryk”, dvs. den måde, vi opfatter smagen på. En forskel, som du selv kan arbejde med, hvis du har lyst og tid og råd. Eller hvis dit arbejde kræver det.
Det er en vinkyper, som har været ansvarlig for hygiejnen i den sydafrikanske bag-in-box-vin, du drak i sidste uge.
Vinkyper og sommelier
I de senere år er der nemlig opstået en række muligheder for at dygtiggøre sig inden for vinikendskab i Danmark. Supplementerne til de meget få mere klassiske muligheder henvender sig til både private og professionelle inden for service- og restaurationsbranchen. Kort sagt: Alle der er tilpas interesseret i vin til at spendere de nødvendige ressourcer for at opgradere sin viden. De klassiske uddannelser, som man hidtil har været begrænset til i Danmark, er som hhv. vinkyper og sommelier. Vinkyperuddannelsen er en teknisk overbygning til en uddannelse inden for kontor og handel. Den går kort fortalt ud på at føre kontrol med kvaliteten af den vin, som indkøbes og ofte også aftappes af de største danske vindistributører. En vinkyper er trænet i at detektere fejl i vinen, har indsigt i, hvordan de kan korrigeres, og har desuden et vist kendskab til relationen mellem vinens udtryk, prisen og det følgende kommercielle potentiale. Det er en vinkyper, som har været ansvarlig for hygiejnen i den sydafrikanske bag-in-box-vin, du drak i sidste uge. Personen, som har ansvaret for, at du får en vin, der passer til maden, når du er på restaurant, kaldes for en sommelier. I modsætning til ”vinkyper” er det ikke en beskyttet titel, og i princippet kan enhver, både faglært og autodidakt, tjener kalde sig for sommelier. Man skal heller ikke være uddannet tjener for at gå til optagelsesprøve i Dansk Sommelier Forening (www.sommelier.dk), men det kræves, at man i mindst tre år har været beskæftiget med at kombinere mad og drikkevarer, typisk på en restaurant, i mindst 20 timer om ugen. Det er gratis at gå til sommelierprøven. Men det er svært.
En ny slags sommelier
I oktober 2007 åbnede den svenske vinskole, Vinkällan, en afdeling i København under titlen Vinakademiet (www.vinakademiet.dk). I modsætning til de to ovennævnte uddannelser stiller Vinakademiet ingen forudgående krav til de studerende. Alt, som kræves, er interessen for at lære om vin, og så en betaling for undervisning og materialer. Der undervises på to niveauer, som koster hhv. 12.550 og 20.000 kr., og hvert forløb varer 8-10 måneder. Vinakademiet har samlet en håndfuld kompetente undervisere blandt sommelierer og vinskribenter, hvis opgave det er at give de studerende en ”seriøs og omfattende vinuddannelse”, som det hedder på Vinakademiets hjemmeside. Typisk består 2/3 af et hold den afsluttende prøve og kan således modtage eksamensbeviset og dermed retten til at kalde sig sommelier – med papir på titlen. Vinakademiet giver mulighed for personer uden for restaurationsbranchen til at få formaliseret kompetencen inden for vin. Og det kan jo være både en stor tilfredsstillelse og et kommercielt aktiv for en ambitiøs servicevirksomhed som fx en restaurant eller et hotel.
WSET og Master of Wine
Endelig er der efterhånden rigtigt gode muligheder for at engagere sig i den internationale uddannelse WSET, Wine and Spirit Education Trust, via danske udbydere. Uddannelsen har sit udspring i London, hvor den tilbydes i fire niveauer. Kun de to midterste er pt. tilgængelige i Danmark, men de studerende kan fuldføre uddannelsen hos en udbyder i et hvilket som helst andet land, indtil de danske udbydere får mulighed for at tilbyde niveau 4. Modulerne tager hvert tre-fire måneder og afsluttes med en eksamen. Niveau 2 koster 7.250 kr., mens du skal lægge 12.250 kr. for undervisning og eksamination til niveau 3. Undervisningen finder sted både i København og lidt uden for Århus og er som sådan den eneste formelle vinuddannelse i provinsen. Udbyderne har organiseret sig under titlen IWSI, International Wine and Spirit Institute (www.iwsi.dk). Selvom det ikke er noget formelt krav, fungerer WSET som en slags grunduddannelse til verdens sværeste vineksamen, nemlig den såkaldte Master of Wine-uddannelse, som også har base i London. Hidtil har ingen dansker fuldført uddannelsen, mens vores norske naboer så sent som i sidste måned kunne bryste sig af at få sin første kvindelige Master of Wine i tillæg til den mandlige, de havde i forvejen. Mai Tjemsland er nummer 280 på verdensplan, som modtager den prestigefyldte titel. Forhåbentligt ser vi også snart et dansk navn før den fine titelforkortelse MW. Mulighederne for at dygtiggøre sig – og få papir på sin viden og indsats – er i hvert fald til stede. Til glæde for vores alle sammens niveau af viden og forståelse og dermed også værdsættelse og nydelse af alverdens vine.
Det er korrekt, at Vinakademiets sommelieruddannelse ikke opererer med formelle optagelseskrav, men det er en uddannelse der især er tænkt som en videreuddannelse for branchen, og det anbefales, at man har en basal grundviden om vin, inden man starter. Men det er helt korrekt at interesse for vin og stor motivation for at fordybe sig er vigtigt for at gennemføre. Undervisningen går relativt hurtigt frem, og der skal læses en del ved siden af timerne.
Det skal bemærkes, at Dansk Sommelierforening ikke har et uddannelsesforløb, men anbefaler Vinakademiet som en god forberedelse til deres optagelsesprøve.
Mvh Thomas Ilkjær
Vinakademiet