God vin er ikke længere lig med gammel vin. Langt de fleste vine bliver drukket inden for et par år, men det kan være spændende at gemme de bedste af dem lidt længere.
Statistisk set er svaret til overskriftens spørgsmål nej, men i praksis er det selvfølgelig lidt mere nuanceret. For 25 år siden kom god vin fra Frankrig, og det var af en beskaffenhed, som gjorde det vanskeligt at nyde i vinens ungdom. Tanninerne var hårde og voldsomt adstringerende (det er det der med den sammensnerpende mundfornemmelse), syren stram og frugten svær at få øje på i smagsbilledet. Forståeligt nok integreredes en vins høje alder direkte i forbrugernes opfattelse af kvaliteten. Var vinen gammel, var den også god. Mest fordi den var så ringe som ung. Men sådan er det ikke længere.
Gem vinen selv
I dag laves de fleste vine til at blive drukket inden for 1-2 år efter høsten. Derfor er de nødt til at besidde en tilgængelighed i form af bløde tanniner, velafstemt syre og en åben og frugtig næse, der er indbydende fra første snus. Det betyder ikke, at der ikke længere laves vin, som opnår en positiv effekt ved lagring i 3, 5, 10 eller 15 år. Men der er meget længere imellem dem på butikshylderne, og folk er i vidt omfang henvist til selv at gemme dråberne hjemme under sengen eller i kælderen.
Gammel vin er god til vildt
Det kræver både plads, rimelige opbevaringsforhold, økonomi til at indkøbe de vine, hvis karakter fordrer lagring, samt indsigt i, hvad der kan gemmes, og hvad der skal drikkes nu. Det er en absolut marginal del af markedet, som kan opfylde alle de krav, og derfor bliver der længere og længere imellem de oplevelser, som tydeliggør gammel vins helt særlige kvaliteter. Kvaliteter, som man ikke desto mindre bør unde sig selv bare en gang imellem. Ikke mindst om efteråret, hvor de ældre vines kompleksitet er oplagte match til naboens hjemmeskudte vildt af enhver art, for slet ikke at nævne dine første eksperimenter med den gotlandske trøffel.
[…] er afgørende for, hvordan den smager, og de fleste vine er bedst i deres ungdom. I efteråret skrev jeg om, at det kan være spændende at gemme nogle vine i 10-15 år eller mere, så de bliver dybe og […]
Det er rigtigt at megen vin drikkes ung idag, dog skal man ikke tage fejl, da producenterne også selv lagrer vinen i forhold til hvilken drue, den er lavet på. Får man fat i en spændende vin med godt lagringspotentiale, kan det være rigtigt spændende at gemme den i nogle år.