En målrettet indsats for at modernisere vinstilen i det franske vinområde Cahors har båret frugt i form af et væld af kraftfulde, frugtige og fede rødvine, som ville være perfekt til det danske vinterkøkken, hvis vinhandlerne ellers ville stille dem på hylderne.
Læs også: Nye vinde over Château de Cayx
Vin fra Cahors? Nå, ikke? Nej, der er ikke meget hype om navnet på vinområdet i det sydvestfranske departement Le Lot; måske lige på nær den skepsis, mange danskere synes at have over for Prins Henriks Cahors-vine fra slottet Cayx. Den kan vi nu godt lægge på hylden, som du kan læse om i artiklen ”Nye vine over Château de Cayx” via linket ovenfor. Og måske skulle du også overveje at give resten af Cahors’ 273 vinproducenter en chance, for der er sket enorme fremskridt med kvaliteten igennem de seneste 5-6 år. Udviklingen fra stramme, sure og hårde vine til de store, fede, intense bamsevine, der i dag kendetegner områdets bedre producenter, har været målrettet og hurtig. Nu mangler Cahors bare, at verden opdager, at vinmagerne har lyttet til forbrugernes ønsker og opgraderet stilen til et nyt årtusindes vinøse præferencer.
Konsekvensen er, at områdets fokuserede kvalitetsforbedring er gået stort set ubemærket hen i Danmark, fordi under 10 % af Cahors’ producenter er repræsenteret på vores marked.
Cahors producerer rødvin på druen malbec, som du nok bedst kender fra Argentina, der lægger areal til 72 % af verdens malbec-beplantninger imod Cahors’ 10. Malbec udgør 80 % af beplantningerne i Cahors; de sidste 20 er merlot og tannat, som tilsammen højst må udgøre 30 % af det færdige blend. Er der mindst 85 % malbec i blendet, har producenten lov til at skrive ”malbec” på etiketten, hvilket er gavnligt på mange markeder pga. den store indsats, de argentinske vinproducenter har gjort for at markedsføre druen igennem de seneste 10-15 år. Men hvor en typisk argentinsk malbec har sin kvalitet i frugtens intensitet og en markant struktur via ekstraktion af en masse tanniner fra druens tykke skal, besidder Cahors-malbec’erne en naturlig, forfriskende syre, der gør vinene saftige, selv når de i øvrigt er koncentrerede, fuldmodne og alkoholstærke, hvilket er tilfældet for rigtigt mange. Som sådan bliver argentineren det sikre, solide valg til større selskaber, og cahoren vinen til den kraftige, sammensatte vinterret, som du har kredset om hele dagen.
Value for money
De fleste producenter i Cahors opererer med tre kvalitetsniveauer, der går under de generelt anerkendte, men i princippet uofficielle betegnelser ”tradition”, ”prestige” og ”spéciales”. Sidstnævnte finder du sjældent skrevet på etiketten. Det specielle dækkes af navnet på en mark eller et andet fantasinavn til husets særligt gode cuvée. Tanken er at tilbyde en let og frugtig hverdagsvin (tradition), en mere markant og kraftfuld madvin (prestige) og en intens og kompleks vin til særlige lejligheder (specialcuvéen). Fra ”tradition” over ”prestige” til ”spéciales” stiger andelen af malbec i blendet, og typisk gør alkoholindholdet, tiden på fad og prisen det samme. Ikke desto mindre holder langt de fleste Cahors-vine sig langt under prisen på tilsvarende kvalitet fra naboområdet Bordeaux, Bourgogne, Rhône og andre mere prestigefyldte appellationer i Frankrig.
Men selvom problemet for en gangs skyld ikke er at få seriøs vinøs valuta for investeringen, er der langt imellem Cahors-vinene på de danske vinhandleres hylder. Der findes ingen samlet oversigt over danske forhandlere af Cahors-vin, men marketingdirektøren i sammenslutningen af vinproducenter i Cahors, Jérémy Arnaud, fortæller, at der næppe importeres vin til Danmark fra mere end en snes producenter. Konsekvensen er, at områdets fokuserede kvalitetsforbedring er gået stort set ubemærket hen i Danmark, fordi under 10 % af Cahors’ producenter er repræsenteret på vores marked. Det er synd og skam. Og egentlig besynderligt, at så få danske importører har fået den idé at udnytte den store brandværdi i malbec-druens navn til at introducere nogle originale produkter i porteføljen. Der er et stort uudnyttet potentiale for forretning og for ny smagsoplevelser i Cahors. Du kan jo starte med den der prinsevin og se, hvad der sker.
Skriv en kommentar