Ikke bare er naturvin hotteste mode på landets toprestauranter. Det er også en vinøs genre, som for den eventyrlystne vinelsker byder på smagsoplevelser langt ud over det sædvanlige. Lidt for langt, mener nogle, mens andre har kastet en dyb kærlighed på de ustyrlige safter.
Læs også klummen “Stop naturvinshysteriet“.
Lad os starte med at slå det fast: Vin er ikke naturligt! Ingen vinmager har nogensinde tappet sin vin direkte fra stokken, eller en dag tilfældet placeret sin støvle i en naturlig kilde af rødvin. Vin er et kulturprodukt skabt ved større eller mindre grad af menneskelig indgriben. Ikke desto mindre har vi noget optimistisk valgt at kalde de af verdens vine, som er blevet til med mindst mulig menneskelig indgriben, for ”naturlige vine” eller slet og ret ”naturvine”.
Ingen fast definition
Der findes ingen officiel definition på, hvad en naturvin er, for i modsætning til med økologisk (og delvist med biodynamisk) vin er der ikke noget formelt naturvins-certifikat, som man kan lede efter på etiketten. Til gengæld findes der en række foreninger for de pt. 2-300 vinproducenter, som gerne vil lave deres vine med så enkle midler og så få tilsætningsstoffer som muligt. Scroller du et par centimeter sydpå, finder du en liste med de største foreninger.
På samme måde opfatter naturvinmageren druernes umiddelbare udtryk og beskaffenhed som så vigtigt for vinens kvalitet, at enhver arbejdsgang eller tilsætning er en uønsket kompromittering af idealet.
Retningslinjer
De fleste af foreningerne er enige om at kræve følgende af deres medlemmers vine:
- Arbejdet i vinmarken følger økologiske eller biodynamiske forskrifter
- Frugten høstes i hånden
- Der tilsættes ikke gær (mosten gærer spontant)
- Der tilsættes hverken syre eller sukker
- Svovl tilsættes kun (hvis overhovedet) ved flaskning
- Der foretages ingen anden kemisk eller mekanisk manipulation af vinen end højst en let filtrering eller klaring
Hvorfor er naturvin interessant?
Genren er netop nu på højeste mode på Danmarks bedste restauranter. En af årsagerne er, at de tilstræbt umanipulerede vine har en ideologisk korrespondance med topkøkkenernes herskende paradigme om, at det er sæsonråvaren, som bærer kvaliteten af en ret, og i mindre grad tilberedningen. På samme måde opfatter naturvinmageren druernes umiddelbare udtryk og beskaffenhed som så vigtigt for vinens kvalitet, at enhver arbejdsgang eller tilsætning er en uønsket kompromittering af idealet. Når vinen kun i mild grad designes efter vinmagerens præference, opstår der ofte uventede og originale smagsnuancer, der for den trænede vindrikker repræsenterer en særlig dybde, som det er meget svært at finde i en konventionelt frembragt vin.
Provokation og debat
Alle naturvins-foreningerne på listen tillader tilsætning af svovldioxid (SO2) op til et totalt indhold på 30 mg/l. De mest fundamentalistiske vinmagere tilsætter imidlertid slet ingen SO2, og må derfor leve med en vis risiko for mikrobiel aktivitet og deraf følgende oxidering, bigæringer, ufuldstændige gæringer etc. Fænomener, som kan manifestere sig i nogle karaktertræk, der traditionelt opfattes som tekniske fejl. Når vinmageren i stedet for at opfatte dem som fejl integrerer alle dele af karakteren i sin opfattelse af vinens kvalitet, og flasken finder vej til vinmenuen på en dyr restaurant, kan det være en stærk provokation for den klassisk skolede vinforbruger. Som sådan er naturvin genstand for en ophedet debat i både professionelle og amatørvinkredse. Ofte om det noget meningsløse ”for eller imod” naturvin, som ingen bliver klogere af. Som den åbne og velafbalancerede vinnyder, du er, kan du jo prøve at være opmærksom på, hvor du møder begrebet naturvin, og måske bruge listerne herunder til at indkøbe nogle prøver på den omstridte genre. Hvis du tør.
Foreninger for naturvinsproducenter
La Renaissance des Appellations
182 producenter fra 14 lande, heraf 106 franske (biodynamy.com)
Associazione Viticoltori Naturali
142 producenter fra ni lande, heraf 107 italienske (vinnatur.org)
L’Association des Vins Naturels
73 producenter, heraf 69 franske (lesvinsnaturels.org)
Triple A – Agricoltori, Artigiani, Artisti
43 producenter fra otte lande (aaavino.com)
Vini Veri
18 producenter, heraf 17 italienske og en slovensk (viniveri.net)
Danske forhandlere af naturvin
- Hvirvelvin (hvirvelvin.dk)
- Krone Vin (kronevin.dk)
- Rosforth & Rosforth (gladvin.dk)
- Pétillant (skaaldugamle.dk)
- L’Esprit du Vin (esprit-du-vin.com)
- WineWise (winewise.dk)
- Vinrosen (vinrosen.dk)
- Lieu-Dit Vinimport (lieu-dit.dk)
- Österreich (osterreich.dk)
[…] Om naturvin på Rasmus Holmgårds blog Hipsomhap […]